Hopp til innhold

Åshild tror hun ville blitt raskere frisk fra fedmen med psykologhjelp

TRONDHEIM (NRK): Åshild Halvorsen forsøkte flere slankekurer og treningsregimer, og var innom ulike rehabiliteringsanstalter. Likevel økte vekta. Nå vil fagfolk bekjempe fedme med samtale fremfor spisekurs og skalpell.

Åshild Halvorsen

KALORITELLING FUNGERTE IKKE: Åshild Halvorsen ble møtt av et helsevesen som konsentrerte seg om kaloritelling og trening. – Ingen har sagt til meg: «Åshild, jeg tror du overspiser, men hvorfor gjør du det?».

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg ble møtt av fagfolk som ba meg spise mindre og trene mer, og som snakket om at «sånne som meg» ikke kunne styre seg fra å spise en hel potetgullpose hver kveld. Det er kanskje ikke rart jeg trodde «tjukk» var min diagnose.

Åshild Halvorsen har vært stor hele livet. På ungdomsskolen var hun overvektig, senere fikk hun fedme. Hun forteller at hun siden barndommen «spiste følelsene sine». Nå, som 44-åring, vet hun at overspisingen kom av at hun ikke hadde det bra på innsiden. Hun har på eget initiativ tatt tak i psyken sin.

Åshild Halvorsen

SKAM: – Måten jeg ble møtt på av helsepersonell bidro til at jeg følte enda større skam for at jeg var overvektig, sier Åshild Halvorsen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I januar ble Halvorsen fedmeoperert ved St. Olav. Om hun ville unngått operasjon dersom hun hadde fått hjelp i psykiatrien, vil hun ikke spekulere i.

– Men jeg garanterer at jeg ville blitt friskere tidligere dersom psykologer møtte meg – ikke bare leger med ekspertise på kosthold og trening.

Trine Tetlie Eik-Nes, Bård Kulseng

NYTT FEDMETILBUD: St. Olavs hospital, Helse Nord-Trøndelag og NTNU samarbeider om et nytt behandlingstilbud for personer som er overvektige eller har fedme som følge av overspising. Tilbudet skal etter planen åpnes i år. Trine Tetlie Eik-Nes og Bård Kulseng er blant initiativtakerne.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

3 av 10 har spiseforstyrrelse

Mellom 30 og 40 prosent av dem som kommer til fedmeklinikken ved St. Olavs hospital har, som Åshild Halvorsen, en alvorlig overspisingslidelse. Førsteamanuensis ved NTNU, Trine Tetlie Eik-Nes, sier at pasientgruppen i for stor grad er blitt neglisjert.

Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis NTNU

PSYKOLOGISK VINKEL: Trine Tetlie Eik-Nes er førsteamanuensis ved NTNU, og jobber blant annet med fedmeproblematikken i Norge. – Det er på høy tid at vi ser på fedme fra en psykologisk vinkel.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Mange fedmepasienter blir ikke friske med trening, kostholdsveiledning og fedmeoperasjon. Selv om fagfolk vet at fedmen ofte skyldes psykologiske forhold, møtes ikke pasientene med en psykologisk tilnærming, sier Eik-Nes.

I tre år har hun og kolleger ved St. Olav, Helse Nord-Trøndelag og NTNU jobbet med å utvikle et psykiatritilbud for fedmepasienter. De er snart i mål.

Åpner nytt fedmetilbud

I løpet av 2018 vil personer med alvorlig overspisingslidelse fra fedmepoliklinikken kunne henvises til en psykiatrisk behandling i Stjørdal. På tide, mener Bård Kulseng, professor og leder for fedmepoliklinikken.

Bård Kulseng, professor fedmeklinikken St. Olav

INTERNASJONAL NYHET: Bård Kulseng er professor og leder ved regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon. Han mener det psykiatriske fedmetilbudet som snart åpner er et internasjonalt fremskritt.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Det er en kjent sak at anoreksi er en psykisk sykdom. Derfor er det merkelig at personer med overspisingslidelse havner i somatikken, sier Kulseng.

– Årsaken er nok at fedme i ekspressfart er blitt et samfunnsproblem, og at helsevesenet ikke klarer å rigge seg i samme hastighet.

Færre fedmeoperasjoner med psykologhjelp

Førsteamanuensis Eik-Nes mener mange har fått, og fortsatt får, mangelfull behandling for fedmen sin.

– Et fedmetilbud i psykiatrien vil forbedre effekten av tradisjonell fedmebehandling, redusere antall fedmeoperasjoner og føre til at flere holder vekten etterpå.

I fjor ble cirka 250 personer fedmeoperert offentlig og privat i Midt-Norge. På landsbasis opereres om lag 3.000 årlig. Tallene for private er noe uklare.

Åsne Ask Hyldmo

FEILBEHANDLING: Spesialist i allmennmedisin, Åsne Ask Hyldmo, sier mange pasienter feilbehandles fordi fedme ikke blir satt i sammenheng med psykologi.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Overlege og spesialist i allmennmedisin ved fedmeklinikken ved St. Olav, Åsne Ask Hyldmo, er ofte frustrert fordi hun ikke vet hvordan de skal hjelpe en vesentlig andel av pasientene.

– Hos mange er fedme et psykologisk problem, og da må dette behandles først. Denne pasientgruppen blir feilbehandlet fordi vi ikke har kompetanse til å behandle dem – eller et sted å sende dem. Et nytt psykiatritilbud er etterlengtet, fastslår overlegen.