– Sunt å velte seg i kjærlighetssorg

Er du en av dem som flykter inn i musikkens verden for å finne trøst hvis kjæresten har gjort det slutt? Ikke så dumt, sier forsker, som mener triste kjærlighetssanger er som medisin.

Musikk

FLUKT: Mange finner trøst i musikken når livet går skeis. Forskning viser at vi foretrekker trist musikk når kjærlighetssorgen herjer som verst.

Foto: Frank May / NTB scanpix

De aller fleste av oss må gjennom det en eller annen gang i livet. Kjærlighetssorg er en av de største krisene vi kan oppleve, og ingenting er vondere enn når sorgen fyller hjertet med en overveldende og gjennomgripende smerte du aldri tror vil ta slutt.

Hjelper det da å fylle spillelista med enda mer tristesse?

Ja, mener NTNU-forsker Nora Bilalovic Kulset ved Institutt for musikk.

– Å høre på trist musikk når man er trist selv er veldig trøstende. Vi tror gjerne vi er de eneste i hele verden som har det så vondt, men gjennom musikken hører vi at andre har hatt det på samme måte, sier Kulset.

Forsterker vonde følelser

Nora Kulset

MEDISIN: Trist musikk kan virke som terapi når kjærlighetssorgen blir ulidelig, mener forsker Nora Kulset ved NTNU.

Foto: Trine Melhuus

Låter som Nazareths «Love Hurts» og Celine Dions «All By Myself» står for mange som eksempler på de ultimate kjærlighetssangene, og som kan fungere som trøst når livet er som svartest.

Musikken forsterker de vonde følelsene, men det er også da den er til størst hjelp, skal vi tro forskeren.

– Følelsene blir tydeligere for oss. Det blir lettere for oss å sortere dem, rydde opp og komme seg videre.

Hjernen trenger trøst

Tidligere forskning har antydet at vi prøver å balansere negative følelser med positiv musikk, men nyere studier peker på at det motsatte skjer.

Noe av forklaringen på at vi foretrekker trist musikk når vi har det vondt ligger i hjernen, og skyldes hormonet prolaktin. Hormonet er det samme som skilles ut hos ammende mødre for at de skal klare å sitte i ro lenge av gangen.

– Dette hormonet trøster oss når vi har det vanskelig. Når hjernen blir trist sender den ut mengder av dette hormonet for å gjøre oss rolig og avslappet, forklarer Kulset.

Ekstra bonus

Ulf Risnes fremførte sine egne sanger "Viktig ærend" og "Løvetann".

KJÆRLIGHET: Ulf Risnes har skrevet flere låter for å glemme sin egen hjertesmerte.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Musiker og låtskriver UIf Risnes har skrevet seg ut av et titalls kjærlighetssorger.

Et helt album har fått navnet «Hjertemedisin», og låten «Hele himmelen» vies til det som føltes som håpløs og umulig kjærlighet.

Han synes det er fint å tenke på at også andre kan finne trøst i sangene hans.

– Det blir som en ekstra bonus. Ingenting er bedre enn at musikken kan ha en helbredende effekt, sier soloartisten og frontfiguren i Tre Små Kinesere.