NRK Meny
Normal

– Største prosjektet i moderne tid

Norge står foran sitt største, enkle militære byggeprosjekt i moderne tid om Stortinget i dag sier ja til å legge den nye militære hovedflybasen på Ørlandet.

Stor NATO-øvelse i gang på Ørland.

I dag faller dommen om landets nye kampflybase på Stortinget.

Foto: Forsvaret

Espen Barth Eide

Forsvarsministeren har lenge vært klar på at Ørland er det beste alternativet.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Det vil bli en gigantutbygging på Ørlandet i løpet av de kommende årene dersom Stortinget sier ja i dag.

I mars i år bestemte Arbeiderpartiets stortingsgruppe seg for å velge Ørland som hovedbase for norges nye kampfly, med en permanent framskutt base på Evenes.

I mai ble det klart at også Høyre gikk inn for Ørland som ny hovedflybase.

Investerer fem milliarder

Forsvarsbygg og direktør for kampflybaseprosjektet, Olaf Dobloug, er klar til å rykke inn og lede sitt største byggeprosjekt i moderne tid.

– Det er ei investeringsramme på omtrent fem milliarder kroner, og i dag så bygger vi i Forsvarsbygg for omtrent to milliarder kroner i hele landet per år, sier han til NRK.

Forsvarsbygg er allerede godt i gang med prosessen for å kunne bygge opp landets nye hovedflybase.

Trenger landets ekspertise

Bare for å lede prosjekteet settes det nå opp en stab på over 50 personer, og byggeperioden er beregnet til å vare i 20 år.

– Vi kommer med en gang til å gå ut og avertere etter de prosjekteringsteamene vi trenger. Da begynner hele arkitekt- og rådgiverbransjen å røre på seg og gi oss tilbud.

Prosjektet vil kreve et par år med planlegging, noe som er normalt med tanke på størrelsen. For å gjennomføre kreves det at folk i byggebransjen i Norge stiller opp og tilbyr sin ekspertise.

– Vi har diskutert både med basen og kommunen om at vi ønsker å gå ut med informasjon til nabolaget allerede i neste uke. Dette er fordi vi mener det er viktig at den informasjonen vi har, også blir delt med de som bor nærmest, sier Dobloug.

Ørland flystasjon

I mars i år bestemte Arbeiderpartiets stortingsgruppe seg for å velge Ørland som hovedbase for norges nye kampfly, med en permanent framskutt base på Evenes.

Foto: Linda Bjørgan / NRK