Hopp til innhold

– Risikerer steining i hjemlandet

Advokat reagerer på at UDI sender en nybakt mor tilbake til Iran.

UDI vil skille denne familien fra Iran

Leyla Jamshidivand kan tvangsutsendes fra Norge, til tross for at hun og kjæresten Reza Maliki har en fem måneder gammel baby.

Foto: Øivind Haugen / NRK

UDI vil sende Leyla Jamshidivand tilbake til Iran, mens hennes fem måneder gamle baby må bli igjen i Norge sammen med faren sin.

De er norske statsborgere, og får ikke iransk pass.

– Det vil bli en vanskelig situasjon for henne. Iran er et veldig mannsdominert samfunn, man er veldig avhengig av mannen sin, sier Line Evensen i LEA Advokatbyrå til NRK.no.

Evensen har jobbet med flere saker som gjelder Iran, og har god kjennskap til forholdene i landet. Hun mener UDI har satt den iranske kvinnen i en vanskelig situasjon.

– Vanskelig å komme tilbake

Leyla Jamshidivand fikk endelig avslag på asylsøknaden sin for to år siden, men siden den gang har hun fått en datter.

Line Evensen

Line Evensen synes man bør ta hensyn til barnets beste.

Foto: NRK

Nå har hun søkt om familiegjenforening, men hun må dra tilbake til Iran før UDI vil se på søknaden.

– Praktisk sett blir det vanskelig for henne å komme tilbake til Norge. Man kan ikke reise ut av landet uten samtykke fra mannen sin eller en mannlig slektning, sier Evensen.

– Hvor lang tid vil det ta for henne å komme tilbake til Norge?

- Det er mange forhold som kan spille inn her, men selv om alt går problemfritt vil det likevel ta minst ett år før hun kommer seg tilbake til Norge, sier Evensen.

Risikerer steining for utroskap

Siden Leyla Jamshidivand ikke har lovlig opphold i Norge, kan hun ikke gifte seg med samboeren Reza Maliki. Det kan skape problemer for henne i hjemlandet.

– Utroskap er kriminalisert i Iran, så det innebærer en viss risiko for henne, sier Evensen.

– Hva betyr det?

– I ytterste konsekvens kan det føre til steining, men også fengsling. Det er en økning i antall henrettelser i Iran, bare i januar var det 90 henrettelser, sier Evensen.

UDI mener likevel det vil være trygt for henne å reise tilbake til Iran.

– Vi vurderer det ikke sånn. Det har ikke endret hennes behov for beskyttelse at hun har fått et barn, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt til NRK.

Barnets beste

Advokaten synes UDI har tatt for lite hensyn til barnet i denne saken.

– I alle vedtak skal man vurdere barnets beste. Det finnes en unntaksbestemmelse som gjør at det går an å realitetsbehandle saken fra Norge. Det er mer i tråd med barnekonvensjonen, som sier at det skal foregå på rask og human måte, sier Evensen.