Hopp til innhold

Mener Michelin-restaurantene bare er for de rike

Tildelingen av de berømte Michelinstjernene skaper debatt. Kokk Inge Johnsen i Trondheim, synes Michelin-guiden er blitt ei restaurantliste for de rike, og for folk med representasjonskonto.

Inge Johnsen

Inge Johnsen etterlyser en tydeligere miljøprofil på øverste hylle i matkulturen. Kokken fra Trondheim mener det er grunn til å revidere miljømoralen i Michelin-konseptet.

Foto: Kari Sørbø / NRK

I dag var det nordisk tildeling av Michelinstjerner, og en nykommer på årets kart er restauranten Galt i Oslo.

I Trondheim og Trøndelag fins det ingen restauranter med Michelinstjerner. Trondheimskokken Inge Johnsen har laget mat av høy klasse i mange år. I fjor ble han tildelt Ingrid Espelids Hovigs matkulturpris, fordi han formidler matkultur til alle. Nå løfter han så og si sleiva mot Michelin-konseptet.

Matkultur og jåleri

Johnsen sier litt spøkefullt at det må være mulig å få ei Michelinstjerne uten å måtte servere ei Serranoskinke som har vært på jordomseiling før den når matfatet.

– Jeg synes man bør stanse opp litt, for kanskje er det på tide å evaluere dette systemet med de store stjernene i guiden. Er vi ikke på feil spor, når matkultur handler om bare å "forfine" seg, spør Inge Johnsen.

Kokken utfordrer dermed en tradisjon som har svært mange år bak seg. Michelin-guiden ble første gang gitt ut i 1900.

– Jeg har stor respekt for alle som jobber med mat på det høyeste nivået, de er dyktige håndverkere. Men det er ikke dét vi lever av til syvende og sist; at 12 kokker står og lager mat for en håndfull mennesker. Det synes jeg er jåleri!, sier Johnsen.

Etterlyser miljøprofilen

Inge Johnsen mener vi bør ta større ansvar for å premiere en miljøriktig matmeny.

– Etter min mening har vi i Vesten et ansvar for å fronte en miljømessig profil. Det burde være mulig å score flere poeng på rettferdighet innen matkulturen. Vi bør først og fremst spiser mat fra våre egne nærområder, og ikke av matfatet til den fattige del av verden, sier Ingen Johnsen.

Kunden og kokken bør avgjøre

Direktør for Michelin-guiden, Michael Ellis, sier han ofte får kritiske spørsmål om miljø og bærekraftig utvikling i bransjen.

– Problemet er at dersom vi skal dørmme restauranter på miljø og bærekraft, så blir vi dommerne som setter standarden for nettopp det. Vi mener det er opp til kundene og kokkene å ta slike ting i betraktning, sier Ellis.

Roger Asakil Joya får stjerne av Michelin-sjef Michael Ellis på scenen i Vasateatern i Stockholm

– Vi mener det bør være opp til kundene og kokkene å ta miljø og bærekraft i betraktning, sier Michelin-direktør Michael Ellis (t.v.) Her under en seremoni i 2017.

Foto: Morten Nesvik / NRK

Han medgir likevel at han synes spørsmålet er viktig, og at Michelin gjerne oppmuntrer til større bevissthet omkring miljøet.

– Men jeg føler ikke det er riktig at vi skal stille slike krav, sier Michelin-direktør Michael Ellis.