Hopp til innhold

Skytingen i Rosenkrantz gate

Dette er saken
Oppdateres
Hva

To utesteder og et gatekjøkken i Oslo ble angrepet av en gjerningsperson natt til lørdag 25. juni.

Hvem

Norsk-iranske Zaniar Matapour er siktet for angrepet. 42-åringen var kjent for PST fra før. Politiet etterforsker om det var terror, og mannen er siktet for terrorhandlinger.

Hvor

De første minuttene

Lørdag, klokka 01.11

Zainar Matapour går av 18-trikken på trikkestoppet ved utestedene London pub og Per på hjørnet. Han har på seg gul t-skjorte og blå caps. Tidligere er han observert på et utested i Oslo. Da har han på seg blå t-skjorte.

Lørdag, klokka 01.12.57

Matapour går mot åstedet med en bag. Første skudd avfyres ifølge politiet nå. 

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg er på nabobaren Herr Nilsen. Han observerer at Matapour står utenfor Per på hjørnet, og skyter i retning London pub. To personer skal bli drept av skuddene han avfyrer. 

Ole Kristian Wetten har spilt konsert på Herr Nilsen fredag kveld. Nå sitter han og kompisene på bordet tettest opp mot nabopuben Per på hjørnet. 

- Folk kommer stupende over den glassveggen mellom de to utestedene. Folk kommer fra alle kanter. Stoler, bord og askebeger flyr, forteller Wetten.

Lørdag, klokka 01.14

I en twitter-melding skriver politiet at det er løsnet flere skudd ved et utested i Oslo sentrum. Vitner forteller at folk løper i panikk fra stedet. Reportere fra både NRK og NTB bekrefter at det er skudd på utestedet London pub i Rosenkrantz gate. Politiet definerer hendelsen som en PLIVO-hendelse.

Avni Fetisi skulle ut og hente varer på lageret til London da han hørte smell. Han stoppet opp, så seg rundt, og så en person falle om rett foran seg. Det brøt ut panikk. Fetisi løp inn for å varsle personalet i baren. 

- Så fort jeg sa at det er skyting ute, så begynte de å skrike "legg dere ned", og skrudde av musikken. Etter det var det kaos, sier Fetisi. 

Inne på London pub er Lars Moen på dansegulvet når han kjenner noe treffe ryggen sin. 

- Jeg ser et hull i vinduet bak meg, med sprekker. Og jeg titter ut på gata på baksiden av vindusruta, og ser en mann, og han har en pistol i hånda tror jeg, forteller Moen. 

Lørdag, klokka 01.19

Politiet melder at den siktede 42-åringen pågripes i nærheten av Rosenkrantz gate. Det er store politistyrker på stedet, og ambulansepersonell hjelper de skadde. 

– Det var litt dramatikk, det ble en løpetur etter ham nedover gata der han ble pågrepet, sa innsatsleder Tore Barstad i Oslo politidistrikt.

 

Senere skal politiet opplyse om at sivile hjalp til med å pågripe mannen som senere blir siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

– Jeg kastet meg oppå, satte kneet i vedkommendes bryst og presset ganske kraftig mot halsen hans, sier en av de som var med på å takle gjerningsmannen. Han ønsker å være anonym.

De første timene

Lørdag, klokka 02.02

Oslo Universitetssykehus øker beredskapen etter skytingen i Oslo. 

Lørdag, klokka 02.21

21  er skadet, og åtte av dem fraktes til sykehus med uavklart skadeomfang. Politiet sier også at det er snakk om tre åsteder - stamstedet til mange av Oslos skeive, London pub, et gatekjøkken, og Per på hjørnet. Om lag 40 vitner samles på Thon Hotel Rosenkrantz og avhøres av politiet.

Lørdag, klokka 03.12

Politiet sier det trolig kun er en gjerningsperson bak angrepet på de tre Oslo-utestedene. Pride-ledelsen setter inn krisestab etter angrepet. De gjennomsøker mannens bolig, og begynner etterforskingen på åstedene. 

Lørdag, klokka 04.30

London pub skriver om skytingen på sine Facebook-sider. De bekrefter at alle ansatte er uskadd og trygge. 

– Skytingen i natt er helt forferdelig og ren ondskap. Våre tanker går til de døde, skadde og pårørende, skriver utestedet. 

Bilder fra TV 2:

Lørdag, klokka 05.02

På åstedet samles det spontant mennesker med regnbueflagg i en stille markering.

– Vi skal ikke legge vekk flaggene, vi skal ikke skjule kjærligheten og det å elske den man vil, sier Sigmund Nilsen Myre til NTB.

Lørdag, klokka 06.16

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller angrepet rystende.

– Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette, sier Støre i en uttalelse til NTB.

Lørdag, klokka 08.34

Etter anbefaling fra politiet avlyser Oslo Pride paraden som skulle brake løs på lørdag. Vanligvis blir Oslo fylt opp av farger og fest under paraden. I år må feiringen foregå hjemme.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte, sier Inger Kristin Haugsevje og Inge Alexander Gjestvang.

De er henholdsvis leder i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra.

Lørdag, klokka 09.05

Det blir kjent at Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. Han er 42, og tidligere straffedømt for grov vold og oppbevaring av narkotika. 

I 1999 ble han først dømt til 10 måneder i fengsel for en knivstikking på en nattklubb. Da ankesaken gikk i lagmannsretten ble han frikjent på flere av tiltalepunktene.

Han er fra før kjent for PST, og politiet undersøker nå om han kan ha blitt radikalisert de siste årene, får NRK opplyst. 

Politiet undersøker også om psykisk sykdom kan ligge bak masseskytingen i Oslo sentrum.

Lørdag, klokka 09.57

PST sier de bistår Oslo-politiet med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger, men sier det er lite som tyder på at det er det. 

Lørdag, klokka 10.59

Oslo kommune setter inn krisestab, og vurderer å iverksette tiltak etter angrepet i Oslo sentrum. 

– I dag skulle vi feire kjærlighet, frihet og mangfold. Mange hadde gledet seg til å ha en fantastisk parade gjennom Oslo sentrum. Nå er Pride-paraden avlyst, og Pride Park stengt. Det er utrolig trist, men nødvendig og skjer etter råd fra politiet, sier Oslos ordfører, Marianne Borgen, til Avisa Oslo.

I Oslo strømmer folk til med blomster og regnbueflagg for å markere drapene som skjedde natten før. 

Lørdag, klokka 11.06

Politidirektør Benedicte Bjørnland sender ut en ordre om bevæpning av alt innsatspersonell. Beslutningen er tatt etter hendelsen i Oslo natt til 25. juni.

– Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig bevæpning. Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med de som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, sier Bjørnland i en pressemelding.

Lørdag, klokka 12.49

Oslo domkirke og flere andre kirker i hovedstaden åpner dørene etter masseskytingen natt til lørdag. Politikere, Sametinget, og Pride i flere andre byer utrykker solidaritet med de berørte i Oslo.

Lørdag, klokka 13.40

Anslagsvis flere tusen mennesker møtes for spontant Pride-tog på Grønland. 

– Kampen fortsetter, roper deltakerne i toget.

Også en minnemarkering på mandag, og Pride-markeringer i hele landet, skal senere avlyses av politiet. Men spontanmarkeringene fortsetter.