– Søkkvåte flyktninger måtte stå ute i pøsregnet i timesvis

Den ortodokse presten Christoforos Schuff er på Lesbos for å hjelpe båtflyktninger. De siste dagene har vært svært vanskelige.

Christoforus Schuff

Christoforus Schuff er mest kjent for å tale tiggernes sak i Norge. Nå er han på øya Lesbos i Hellas for å hjelpe båtflyktninger.

Foto: privat

Denne uken reiste Christoforos Schuff til øya Lesbos i Hellas for hjelpe flyktninger som kommer til strendene på nordøstsiden av øya.

– Vi har hatt noen vanskelige dager. I tillegg til at flyktningene har blitt våte av sprut fra sjøen, har det også regnet mye. Vi har ikke nok telt og presenninger. Søkkvåte flyktninger har vært nødt til å stå ute i pøsregnet i mange timer.

Christoforos Schuff er spesielt kjent for å tale tiggernes sak i Norge.

Lommekjent på øya

Schuff som bor i Songdalen i Vest-Agder, er lommekjent på øya. Han har bodd der i flere år og snakker flytende gresk. I tillegg behersker han flere andre språk. For ham var det naturlig å tilby seg å hjelpe.

– Bakgrunnen min fra øya gjør at jeg har gode forutsetninger for å kunne hjelpe til med å koordinere en del av hjelpearbeidet. Det er nettopp det jeg gjør nå.

Schuff var på plass da femti flyktninger kom til stranda klokken seks fredag morgen. Da var det oppholdsvær.

EUROPE-MIGRANTS/GREECE Syrian refugees arrive on the Greek island of Lesbos

Flyktninger kommer i land på den greske ferieøya.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Har et budskap til lokalbefolkningen

Ifølge Schuff er lokalbefolkningen vant til å se flyktninger komme i land på strendene, men ikke i den grad som de nå er vitne til. Det er ikke bare lett.

– Noen av de fastboende begynner å bli lei av strømmen av flyktninger. Jeg vil formidle at jeg forstår at det kan være vanskelig, men at i en slik situasjon må vi vise medmenneskelighet og kjærlighet, sier han.

Ifølge Schuff er mange skandinaver og nederlendere til stede på Lesbos. Både enkeltpersoner organisasjoner har reist dit for å hjelpe.

Mange på Lesvos for å hjelpe

Scuff roser det gode samarbeidet.

– Vi jobber sammen på tross av forskjeller og språkutfordringer. Vi har et veldig godt samarbeid. Vi står sammen om å hjelpe folk i nød.

Christoforus Schuff

Schuff er godt kjent på øya der han har bodd i mange år.

Foto: privat

De deler ut mat og drikke. De gir våte flyktninger tørre klær.

– Vi er på en øy. Det er mye vind. Vi prøver å passe på at flyktningene ikke blir kalde, spesielt utsatte grupper som barn og eldre.

Selv om Schuff kommer til å reise hjem til Norge en gang imellom, vil han tilbringe det meste av tiden på Lesbos i et par måneder framover. Hva han gjør da, avhenger av hvordan situasjonen utvikler seg på øya.