Oppbragt av russiske grensevakter

Seilbåt med mannskap fra Sørlandet sitter fast i russisk havn. - Vi grein alle sammen, sier skipperen.

nediset seilbåt

Skipper Trond Arve Aasvoll fra Arendal om bord i seilbåten før seilasen startet.

Foto: Espen Bierud / NRK

Russiske grensevakter har oppbragt en seilbåt fra Sørlandet i havet utenfor Øst-Sibir. Båten som skulle seile rundt Nordpolen har et mannskap på tre, en av dem fra Arendal og en fra Grimstad.

Mannskapet hadde brutt russisk grenselov. Båten hadde ikke vært gjennom obligatorisk grense- og tollkontroll i Murmansk.

Båten ble derfor stoppet og innbrakt til havnebyen Providenija, rett overfor Beringstredet til Alaska. Her holdes båten nå tilbake.

Vi må innrømme vi grein alla tre i dag da vi fikk beskjed om at vi måtte gå inn til havna.

Skipper på RX II / NRK

Ville skrive polarhistorie

Seilbåten RX II kastet loss i Arendal i mai og hadde som mål å komme seg rundt Nordpolen i løpet av sommeren. Planen var å seile både nordøst- og nordvest-passasjen på en sesong - noe ingen har gjort tidligere. Nå er ferden stoppet.

Skuffelsen er enorm, sier skipper Trond Arve Aasvoll.

- Vi må innrømme vi grein alla tre i dag da vi fikk beskjed om at vi måtte gå inn til havn. Vi fikk en skikkelig nedtur for vi var så nær å komme rundt hele Nordpolen. Det er ikke mer 1800 nautiske mil igjen og det hadde vi klart fint. Nå må vi bruke tre uker på denne avstikkeren her - det er helt forferdelig, sier Aasvoll på telefon fra Sibir.

NRK møtte skipperen før han la ut på den strabasiøse turen med sin 32 år gamle båt. Se video!

UD håper på rask løsning


UD var tidligere i dag i kontakt med mannskapet og russiske grensemyndigheter, og har fått forsikringer om at mannskapet er i godt behold.

– Vi har vært i kontakt med seilbåten og fått forsikret at alle er i god behold og lider ingen nød . De har fått proviant og drivstoff av grensemyndighetene, sier pressekontakt i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund.

Hun håper på en rask løsning av saken.

- De indikasjonene vi har fått tyder kun på at alle ønsker å få løst saken på best mulig måte så raskt så mulig - men det er viktig å få de nødvendige papirene på plass, sier Imerslund.