Hopp til innhold

Satser på eksil-musikk

Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter har satset på "Eksil" som tema for årets kammermusikkfest i Risør.

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes tar sin sisste konsert som kunstnerisk leder av kammermusikkfesten i Risør.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Jubileumsfestivalen finner sted i Risør i dagene 22.-27-juni, og tema for programmet er ”Eksil”.

Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter har valgt komponister som skrev musikk mens de levde i frivillig eller påtvunget eksil, som turist eller flyktning, eller fange.

Tema: Eksil

Dermed blir det musikk av Dvorak (en lykkelig turist i USA), av Bartók og Schönberg (jaget på flukt av nazistene), av sigøynere (alltid på reisefot) og tango (skapt av søreuropeiske innvandrere i Argentina).

Også musikk skapt i nazistenes konsentrasjonsleire står på programmet, og i trår med temaet blir det en egen fredspriskonsert i samarbeid med ”Aktive fredsreiser”, som vil dele ut årets pris ”Fangenes testamente”.

Feirer 20 år

I en pressemelding fra Risør Kammermusikkfest, om dagens offentliggjøring av årets program, heter det: Med et forrykende fyrverkeri fra Stangholmen skal Risør Kammermusikkfest feire sitt 20-årsjubileum til sommeren. Men allerede 19.mai kan man få en gratis forsmak på festivalen i Risør kirke. Da opptrer Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter med venner i utdrag fra festivalprogrammet.

Siste for Andsnes

Lars Anders Tomter og Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter har jubileumsversjonen av Risør Kammermusikkfest klar.

Foto: NRK

Dette blir den siste festivalen der Leif Ove Andsnes er kunstnerisk leder og han deltar som alltid i mange av konsertene.

Men det gjør også arvtageren, fiolinisten Henning Kraggerud, som skal føre festivalen videre sammen med bratsjisten Lars Anders Tomter – som har vært kunstnerisk leder for kammemusikkfesten fra første sommer.

Verdensstjerner

De tre opptrer med et stjernelag av musikere. Fra festivalens spede begynnelse sommeren 1991 etablerte den seg raskt som en av verdens ledende musikkfestivaler og det ble lett å lokke de aller fremste musikere til Risør.

I år vender mange tidligere gjester tilbake, som Torleif Thedéen (cello), Roland Pöntinen (klaver), Tom Ottar Andreassen (fløyte) , Hans-Christian Kjos Sørensen (slagverk) og bandoneonisten Per Arne Glorvigen.

Blant nye Risørstjerner finner vi sangerne Juliane Banse og Measha Brueggergorsman – og årets komponist: Brett Dean fra Australia.

NRK Sørlandet
Spiller nå
På innsiden av Kunstsiloen 01:06
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 2,01 kr
Dyrest kl. 18 2,74 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %