Hopp til innhold

Åpner museum med vonde minner

I kjelleren på sykehuset i Kristiansand oppbevares gammelt sykehusutstyr som vekker mange vonde minner. Nå kan du få se det.

Sykehuset i Kristiansand har tatt vare på redskaper og maskiner som har vært i drift på sykehuset de siste 50 årene. Nå åpner de opp museumet i kjelleren for publikum

NETT-TV: 7. mai åpner sykehusmuseet dørene for publikum.

På Sykehusmuseet i Kristiansand finner vi det som betegnes som landets beste samling av gammelt sykehusutstyr. Samlingen består av i alt 4000 gjenstander, der de eldste tingene er datert helt tilbake til 1800-tallet.

– Dette er ikke populære ting for dem som husker operasjoner fra gamle dager. Det er ting mange har vært veldig redde for, sier pensjonert overlege Jan Eldor Jørgensen.

Han er i kjelleren sammen med Tor Axel Gjellestad som også er pensjonert overlege. Begge to begynte sin karriere på 60-tallet. De har sett en stor utvikling når det gjelder både behandlingsformer og utstyr.

Ikke lett å være barn

Sykehusmuseet ligger rett under barneavdelingen på sykehuset i Kristiansand. Dagens barn får en helt annen behandling enn det barna fikk for bare noen tiår siden.

– For det første fikk så fikk ikke barna ha med seg foreldrene, sier Jørgensen og viser fram en maske som ble brukt i forbindelse med operasjoner.

Masken er laget av tøy. Den ble lagt over munnen og nesen på barna. Deretter ble det helt illeluktende eter oppå den som barna måtte puste inn.

– Det ble man uvel og kvalm av. Etter hvert sovnet man på en ubehagelig måte, sier Jørgensen.

– Og så var det kvalme og oppkast etterpå. Det var vanlig, tilføyer Gjellestad.

Sykemuseum

De pensjonerte overlegene Tor Axel Gjellestad og Jan Eldor Jørgensen demonstrerer hvordan man ble bedøvet med eter.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Jørgensen husker masken fra han var student på 60-tallet. Den var flittig i bruk helt fram til 70-tallet.

De fleste gjenstandene på Sykehusmuseet stammer fra de gamle sykehusene i Kristiansand, deriblant St Joseph hospital og Dr. Hærums Revmatismesykehus. Noe stammer også fra Eg, som fikk landets tredje statsasyl i 1881.

Åpner for publikum

Sykehusmuseet har eksistert i flere år, men fra og med 7. mai åpnes det for publikum.

– Vi har en kjempeskatt her nede i kjelleren. Vi vil at så mange som mulig skal få se det, sier museumssekretær Gerd Vigdis Slettedal.

Redskapene ble en gang sett på som moderne, men de to overlegene fra Sørlandet er glade for at enkelte ting ikke brukes lenger.

– En del av tingene vi har brukt og behandlingen som har blitt gitt, har vært skummel. Men dette har vært seriøse forsøk på å redde liv, sier Gjellestad.

Sykehusmuseum
Foto: Isabell Gjesdal / NRK