Hopp til innhold

Moské-planer skaper protester

En muslimsk forening i Kristiansand har kjøpt en eiendom i Posebyen for å bruke den til moské. Planene har vært kjent en stund, og naboene har protestert. – Protestene er usaklige, mener religionsforsker.

Video Moské-planer i Kristiansand

Ønsker å bygge moskè.

Det er denne eiendommen i Posebyen i Kristiansand den muslimske foreningen vil bruke som moské.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

Nestforstander i Muslimsk Union i Agder, Akmal Ali, sier de valgte å kjøpe eiendommen i sentrum til tross for protester fra nabolaget mot moské og muslimsk aktivitetssenter.

– Vi synes det er en del fordommer. Når de blir kjent med oss så skal den skepsissen forsvinne, sier han til NRK.

For 4,1 millioner kroner har Muslimsk Union fått et lokale de kan bruke til flere aktiviteter. Og særlig ungdommen trenger et tilholdssted, sier Ali.

– For eksempel det å hjelpe dem til å komme på riktig vei når det gjelder ekstremisme. De går bare rundt i Kvadraturen eller andre steder i butikker og slikt, og det er ikke bra for dem, sier han.

Hør moské-debatten mellom Ali, naboer og religionsforskeren her.

Naboene protesterer

Flere velforeninger og naboer protesterer. Det hevdes at eiendommer vil falle i verdi, og at parkering blir et problem. Gro Worren i styret i Kvartal 11 er skeptisk.

– Jeg er jo litt redd da, for at de kanskje skal holde på utover ettermiddagen og på kveldstid. Da kan det bli veldig mye uro i området, sier hun.

– Ikke verre enn bedehus

Jan Opsal

Religionsforsker Jan Opsal mener protestene fra velfforeningen kan bunne i annet en redsel for bråk. (arkivfoto)

Foto: NRK

Argumentene fra velforeningen, karakteriseres som lite saklige av Jan Opsal som er religionsforsker ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han tror ikke et nytt muslimsk aktivitets-senter vil føre til mye mer støy og trafikk i Kristiansand sentrum.

–Jeg tror det er er lite saklig grunnlag for å frykte at en moské vil gi mer trafikk og mer støy enn for eksempel et bedehus. Ut i fra det vi vet om aktiviteten ved moskéer i Norge. - så er det liten grunn til å frykte mer støy der enn i andre forsamlingshus, sier Opsal.

– Tror du skepsisen kan skyldes fremmedfrykt?

– Ja, hvis det er slik at man protesterer mer fordi det er muslimer som vil bygger et forsamlingshus enn hvis kristne ville bygge , sier Opsal.

Uventet støtte

Olaf Messel

Olaf Messel, leder av Demokratene Agder, åpner for muslimsk aktivitetssenter i nabolaget.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Et muslimsk aktivitetssenter ønskes velkommen fra uventet hold.

Olaf Messel i partiet Demokratene, som holder hus et steinkast fra eiendommen som Muslimsk Union har kjøpt, sier nei til moské, men er postiv til aktivitetssenteret.

– Et aktivitetssenter for ungdommen ønsker vi gjerne velkommen. Det synes vi er postivt og kan virke samlende.

– Vi er for rettferdighet for alle og likhet for alle, sier Messel til NRK.no

Håper på ja

I disse dager tar kommunens folk fatt på søknaden om ny bruk i næringslokalet på rundt 500 kvadratmeter. Ali Akmal hevder de har lett etter nytt lokale i sentrum i seks år, og håper på god dialog med naboene og at kommunen i løpet av de neste månedene sier ja til moskeen.

– Vi kan heller ikke ha den i nærheten av en plass der det er bråk. Så det har ikke vært lett å kjøpe et egnet sted, sier han.