Mener han er rasist

Partileder for Demokratene, Vidar Kleppe, nektes medlemskap i Nei til EU.

Leder for Demokratene, Vidar Kleppe

Leder for Demokratene, Vidar Kleppe, får ikke bli med i Nei til EU.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Årsaken er at organisasjonen mener Kleppe er rasist, melder TV2. Kleppe reagerer kraftig på påstandene, og nekter for at han er rasist.

LES: - VI LAR OSS IKKE KNEBLE

- Jeg synes det er forkastelig og jeg synes det er en demonisering av meg og Demokratene, sier Kleppe til NRK.

NETT-RADIO: KLEPPE OM NEI TIL EU

Men lederen av Nei til EU, Heming Olaussen, sier de har undersøkt Demokratene og Kleppe nøye, og at dette er et meget sterkt inntrykk de har fått av ham.

- Våre vedtekter gir oss mulighet til å nekte mennesker som har ytret seg - eller har en aktivitet som kan oppfattes som rasistisk, sier Olaussen til Fædrelandsvennen .

Utmeldinger

Medlemmer i Nei til EU melder seg nå ut etter at Vidar Kleppe ble nektet å få melde seg inn i organisasjonen.

Onsdag har de første utmeldingene i organisasjonen kommet. TV 2 har fått en rekke henvendelser fra medlemmer som sier de vil melde seg ut av Nei til EU.

En tidligere fylkessekretær i organisasjonen sier at han ikke lenger ønsker å være medlem og i et brev til ledelsen skriver han blant annet:

- Vidar Kleppe var en av de beste støttespillerne til Nei til EU under forrige EU-avstemning, da er det totalt uforståelig at han ikke kan bli medlem.

- Tatt ut av enhver virkelighet

Kleppe sier hans ønske var å gjøre en jobb for Nei til EU, og kan ikke forstå at organisasjonen ikke har bruk for ham. Han forstår ikke at ledelsen i Nei til EU kan oppfatte ham som rasist.

LES: - IKKE ØNSKET I FRP

- Overhodet ikke, det er tatt ut av enhver virkelighet. Vi er overhodet ikke rasister, vi er realister, sier Kleppe. - At jeg vil ha ut mulla Krekar av Norge, og heller ta imot forfulgte kvinner og barn som trenger ei nødhavn, tror jeg 90 prosent av den norske befolkning er enig med meg i.

- Jeg er en av dem som har stått mest på barrikadene for at Norge skal være en fri og selvstendig nasjon, og i 1992 stemte jeg også mot EØS-avtalen.

- Forkastelig og tarvelig

Kleppe ønsker fortsatt å bli medlem av Nei til EU, men tror ikke selv han vil ta saken videre. Likevel ser han ikke bort fra at noe kan skje, for det skal ifølge Kleppe være flere i organisasjonen som engasjerer seg i saken.

- At ikke Nei til EU har bruk for en kapasitet som meg - med min politiske erfaring - det synes jeg er forkastelig. Og jeg synes det er tarvelig at jeg skal bli stemplet som rasist. Jeg har så vidt jeg vet aldri blitt anmeldt for rasistiske uttalelser, så dette er basert på helt, helt, helt feil grunnlag.

- At jeg ikke får bli medlem, vitner om at Nei til EU er blitt ei varmestue for gamle sosialister. Skal vi vinne neste EU-valg er vi faktisk nødt til å ha med oss også sentrum og høyresida i norsk politikk, ellers klarer vi ikke den fighten neste gang, sier Kleppe.