Hopp til innhold

Milliardær gir unik kunstsamling til Kristiansand

Kristiansand får landets største private samling av moderne norsk kunst i gave fra bysbarnet og fondsforvalter Nicolai Tangen. Tusen verk med en verdi på 150 millioner kroner.

tangen kunst

Fire av verkene som Nicolai Tangen gir til Kristiansand. Øverst til venstre: Kortspill, Johannes Rian (1947). Øverst til høyre: Hafenbrücke (Havnebro), Rolf Nesch (1932). Nederst til venstre: Stor profil, Gunnar S. Gundersen (udatert). Nederst til høyre: Komposisjon, Odd Tandberg (1957).

– Vi får et helt nytt tyngdepunkt i kunst-norge, sier en opprømt ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Kristiansand får landets største private samling av moderne norsk kunst i gave fra bysbarnet og kunstsamler Nicolai Tangen.

grundekjøn

– Det løfter oss opp i eliteserien for billedkunst, sier Grundekjøn. Nå er det ikke bare Tjuvodden og Bergen. Nå må man regne med Kristiansand.

Foto: SVEIN SUNDSDAL / NRK

Verkene er laget av kjente norske kunstnere fra epoken 1930-1970. Tangen gir samlingen til hjembyen for å videreutvikle Kristiansand som et kulturelt knutepunkt i regionen.

Samlingen består av over 1000 verk, og har en verdi på 150 millioner kroner.

Vil gi noe tilbake til byen

– Jeg er glad for å kunne gi noe fint tilbake til hjembyen min som er jeg så glad i. Jeg håper at denne samlingen kan gi byen en viktig bredde innen billedkunst, og sikre at enda flere kan få glede av en av de mest spennende epokene i norsk kunsthistorie, sier Nicolai Tangen.

Kristiansanderen har i løpet av 20 år bygget opp landets største samling av moderne kunst, med verk av viktige norske kunstnere.

Samlingen spenner over tidsepoken 1930-1970, og favner hovedverk av kunstnere som Johs. Rian, Gunnar S. Gundersen, Rolf Nesch og Odd Tandberg.

Løfter oss opp i eliteserien

– Det løfter oss opp i eliteserien for billedkunst, sier Grundekjøn. Nå er det ikke bare Astrup Fearnley på Tjuvholmen. Nå må man regne med Kristiansand.

Orfører Arvid Grundekjøn mener dette vil gjøre Kristiansand til kunstens by:

– Dette er en fantastisk sjanse for byen, og vi er både stolte, ydmyke og veldig glade for å bli betrodd denne viktige og unike kunstsamlingen, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Viktigste private samling

– Vi mener Tangens omfattende og meget innholdsrike samling er å betrakte som den største, bredeste, dypeste og viktigste samlingen i privat eie av norsk kunst fra tidsperioden 1930-1970. Denne kunstgaven er helt unik i norsk sammenheng, sier Knut Forsberg, daglig leder ved Blomqvist Kunsthandel.

Stilles ut i kornsiloen?

I tillegg til å donere kunstsamlingen, har Tangen lovet å bidra til å finansiere et visningssted, for å sikre best mulig eksponering av kunsten.

Hovedalternativet som utredes er å plassere Tangen-samlingen i den gamle siloen på Silokaia, for å videreutvikle kunst- og kultursatsingen i Kilden Teater- og Konserthus. Kilden er nærmeste nabo til siloen.

– Denne bygningen, tegnet av Arne Korsmo på tredvetallet, henger godt sammen med kunsten den skal huse. Korsmo kjente godt flere av kunstnerne som inngår i samlingen, og Silokaia ville sånn sett vært en tidsriktig ramme for kunsten, sier Nicolai Tangen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Er bunaden din klar til 17. mai? 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,58 kr
Dyrest kl. 20 1,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %