NRK Meny
Normal

I kø for småbruk i Valle

Samtidig som Valle sliter med fraflytting, er det venteliste for familier som ønsker å overta nedlagte gårdsbruk.

Video 6239890d-60ed-4659-8a91-8a50443e4758.jpg

SE VIDEO: Over 20 familier står nå i kø for å få kjøpe et småbruk i Valle.

Caroline Rysstad

Caroline Rysstad synes det er deilig å bo tett på naturen.

Foto: Espen Bierud/NRK
Caroline og Jostein Rysstad

Caroline Rysstad er opprinneleg fra Larvik og mannen Jostein Rysstad fra Byglandsfjord. Sammen med barna Tuva (5) og Hauk (2) bor de nå i Valle og stortrives.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

I Valle er det nå venteliste på familier som ønsker å overta nedlagte gårdsbruk, og kommunen arbeider på spreng med å få folk med fraflyttede gårdsbruk til å selge.

Småbarnsfamilien Rysstad flyttet inn i ei nedlagt rønne i Valle for få år siden. Nå har familien forvandlet det nedlagt gårdsbruket til en levende gård med høner og sauer, der de to barna kan boltre seg fritt.

– Det er kjempedeilig med heia på alle kanter. Du kan gå rett ut døra, enten du skal gå på ski, på beina, eller kjøre skuter, sier Caroline Rysstad.

Den romatiske drømmen om et eget småbruk ble realisert for det unge paret, men de var heldige.

Akkurat nå står over 20 familier i kø for å kunne kjøpe tilsvarende gårder i kommunen. Samtidig har Valle mistet over 130 innbyggere de siste 10 årene.

– Flytter ikke til byggefelt

– Det er noe av det viktige Valle må gjøre for å få opp folketallet, det er å få folk inn på de tomme brukene. Du flytter ikke til Valle for å flytte inn i et byggefelt, sier Jostein Rysstad.

Familien Rysstad i Valle

Jostein Rysstad mener kommunens jobb med å få flere med ubrukte gårdsbruk til å selge er nødvendig. – Ingen flytter til Valle for å bo i byggefelt, sier han.

Foto: FOTO: Erik Wiig Andersen

Problemet er at mange grunneiere kvir seg for å selge gårdene, selv om de nesten ikke er i bruk. Det vil kommunen gjøre noe med.

Mona Egeli i Valle kommune har fått akkurat den jobben. I dag viste hun NRK et av de mange nedlagte gårdsbrukene i kommunen.

– Her har vi et godt eksempel på et bruk der det ikke bor folk. Det er et stort, attraktivt bruk med våningshus og løe. Man kan også se klart at det er gjengrodd her, og det synes jeg er et trist syn, sier Egeli.

Håper på 50 nye innbyggere

Kommunens prosjekt med å få folk til å selge ubrukte gårdsbruk har som mål å skaffe nye innbyggere til kommunen.

Mona Egeli

Mona Egeli jobber med å få nye innbyggere til Valle kommune.

Foto: Espen Bierud/NRK

– Vi har en prosjektperiode fra 2009 til 2012 med et mål om at vi skal ha 10 overdradde bruk i denne perioden, og at det ideelt skal gi 50 nye innbyggere, sier Egeli.

– Jeg forstår at folk vil beholde brukene, for det er jo familiebruk. Men for kommunen er det det beste å ha et levende bygdesamfunn med innbyggere og det som skal til, sier Jostein Rysstad.