– Stor dag for krigsseilerne

Kong Harald overvar i dag dåpen til museumsskipet Hestmanden, og håndhilste personlig på over 240 krigsseilere.

Hestmanden

Mange skuelystne møtte fram for å feire Hestmanden og krigsseilerne.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Kong Harald

Kongen overvar dåpen av Hestmanden.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Museumsskipet DS Hestmanden ble i formiddag døpt, etter 40 år med restaureringsarbeid til mange millioner kroner.

Havna ved Kilden i Kristiansand var full av skuelystne, inkludert skoleelever og 240 krigsseilere og deres familier. De fikk alle med seg at gudmor Kathrine Høvding kastet sjampanjeflaska i skipssida og døpte båten igjen, 100 år etter første gang.

HMK Harald deltok under den høytidelige markeringa, og fikk ei omvisning i skipet, som har overlevd to verdenskriger, nesten uten ei skramme.

  • Les mer om DS Hestmanden her.

Etter dåpen håndhilste Kongen på alle de 240 frammøtte krigsseilerne. Mange av dem kom langveisfra, fra mange steder i Norge og også fra USA, Canada, Storbritannia, Belgia, Island og Filippinene.

Video Møtte kongen under dåp av Hestmanden

VIDEO: Stemningen var god mellom krigsseilerne og kong Harald.

– Betyr mye

Mange tusen nordmenn tjenestegjorde på norske handelsskip under første og andre verdenskrig. Vel 1 300 av disse lever fremdeles, og 240 av dem er altså nå samlet i Kristiansand.

For mange av dem kan det bli siste gang de treffer så mange i samme situasjon. Den yngste krigsseileren som er i Kristiansand nå er 85 år, mens den eldste nærmer seg 100 år.

Ludvig Th. Gusfre

Ludvig Th. Gusfre synes det er stort å få håndhilse på Kongen, men synes det betyr enda mer å få møte de andre krigsseilerne.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Krigsseiler Ludvig Th. Gusfre er en av de 240 krigsseilerne som overvar dåpsseremonien.

– Jeg synes det er topp at Kongen er med på dåpen. Det er en stor dag. Hvor mange år har vi hatt en konge? Ingen må prøve å ta det fra oss, sier Gusfre.

90-åringen fra Telemark sier han er glad for å møte Kongen, men det er ikke det viktigste med denne dagen.

– Det betyr mye å få hilse på Kongen, men det aller største er at krigsseilerne samles. Det betyr mye å få treffe noen som har opplevd det samme, sier Gusfre.

Video Krigsseiler returnerte til Norge

VIDEO: Denne mannen har ikke vært i Norge på 49 år.

Et museumsskip

DS Hestmanden ble bygget i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab i 1911 og er det eneste skipet som er bevart fra det norske statsrederiet Nortraships flåte under siste verdenskrig. Derfor har Stortinget vedtatt at det unike skipet skal være et minnesmerke over norske krigsseilere.

Heretter skal DS Hestmanden være et museumsskip, og fortelle den oppvoksende slekt om gamle dagers sjømannskap og de norske krigsseilernes innsats under to verdenskriger.

Feiret Hestmanden

Aleksander Nygard, Erlend Kile, Tim Stian Brekke, Nicklas Andås og Sindre Flan feiret Hestmanden, krigsseilerne og Kongen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Flere skoleklasser var til stede under dåpen av Hestmanden. Flere hadde lagt historietimen til kaia.

9. trinn på Fiskå skole har laget kunst om Hestmanden, krigen og krigsseilerne på skolen, som nå står utstilt inne i Hestmanden.

– Vi synes det er kjempemoro å se Kongen. Han ser akkurat ut som han gjør på mynten, sier Aleksander Nygard, Erlend Kile, Tim Stian Brekke, Nicklas Andås og Sindre Flan, som er fem av kunstnerne.

Video Kongen besøker Hestmanden

VIDEO: Kongen overvar dåpen av det hundre år gamle skipet DS Hestmanden i Kristiansand.

– Nesten for stort

Krigsseiler Søren Bransnes (91), som opprinnelig er fra Lindesnes, skal holde tale for Kongen og de andre prominente gjestene.

Han har vært involvert i restaureringen av Hestmanden og synes dagen i dag er stor.

– Dette var noe jeg aldri hadde tenkt skulle skje i min levetid. Det har tatt så lang tid med denne restaureringen, og det har vært jobbet i det stille. Men i det siste har interessen for Hestmanden vokst. Det er en veldig stor glede å oppleve dette at vi nå får et minnesmerke, sier Bransnes.

– Hva synes du om at Kongen håndhilser på alle krigsseilerne?

– Det synes vi var nesten for stort, at han skal hilse på så mange. Men krigsseilerne har alltid vært glade i kongefamilien, så vi setter veldig pris på det. Det er utrolig at han vil ta på seg en sånn oppgave, det er stort, sier Bransnes.