Hopp til innhold

Familien til omkomne fiskere: – En lettelse at de ble funnet

Familien til de to fiskerne som omkom da de forliste i februar er svært glade for at de nå er funnet. De to døde fiskerbrødrene ble hentet på land torsdag etter å ha ligget i fiskebåten Carina i nesten to måneder.

Arild Fjeldskår, Ingunn Fjeldskår Lindland og Jarle Fjeldskår

Jarle Fjeldskår, Ingunn Fjeldskår Lindland og Arild Fjeldskår tilbake på stedet der «Carina» pleide å ligge når den ikke var på sjøen.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

Arild Fjeldsgård

Arild Fjeldskår og familien til de to fiskerne takker for støtten de har fått i lokalmiljøet.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Det er en stor lettelse for oss. Vi føler vi har fått dem hjem, selv om vi kunne ønske de hadde kommet hjem i live, sier sønnen Arild Fjeldskår til NRK.

De to brødrene Arnfinn (66) og Øystein Fjeldskår (63) hadde fisket sammen hele livet. Forholdet mellom dem var tett og de ble sett på som dyktige fiskere.

NRK møter familien på havna på Båly i Lindesnes. Her lå «Carina» til kai da den ikke var på fiske. Det var her brødrenes siste tur startet den kalde februardagen.

Hadde et håp

12. februar ble fiskebåten med de to meldt savnet. Det ble satt i gang en storstilt leteaksjon uten resultat. Søk etter båten fortsatte.

– Vi hadde et håp om at de hadde kommet seg i land på en liten plass, men det håpet forsvant fort, sier Arfinns datter Ingunn Fjeldskår Lindland.

– Vi skjønte at dette var dramatisk og at noe hadde gått fryktelig galt, sier Arild Fjeldskår.

18. mars fant letemannskapene på KV «Nornen» den havarerte reketråleren på 155 meters dyp mellom Korshavn i Lyngdal og Ullerøya i Farsund.

Blåsa til Carina

Det eneste som ligger igjen etter «Carina» på havna på Båly i Lindesnes.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Verdens farligste yrke

Familien fra Lindesnes har drevet med fiske i mange generasjoner. Øysteins sønn Jarle Fjeldskår sier at de alltid har vært klar over hvor farlig fiskeryrket kan være.

– Det er verdens farligste yrke, men vi kommer aldri til å slutte med det. Det er dette vi kan og det er dette pappa og onkel vil at vi skal, sier han.

Det ble brukt miniubåt med kamera for å se om de to mennene var inne i vraket. Samme dag som vraket ble funnet ble også en av de to lokalisert. Torsdag 3. april ble også den andre mannen funnet i vraket. Samme dag ble begge hentet opp på land.

Familien har helt siden «Carina» ble meldt savnet hatt sine teorier om hva som kan ha skjedd, men det ønsker de ikke å gå inn på.

– Vi vet at mange ting har gått fryktelig galt, men vi har stor tillit til at Havarikommisjonen finner ut nøyaktig hva som har skjedd, sier Arild.

Familien takker for støtten

De to brødrene i sekstiårene blir beskrevet som omsorgsfulle og inkluderende av familien. Det har også støtten fra lokalsamfunnet i Lindesnes vist. Mange har vært med å lete etter de to fiskerne.

Familien forteller også at de har opplevd stor støtte i den vanskelige tiden.

Under minnestunden i midten av mars møtte nær 750 mennesker opp for å ta farvel.

– Det har vært utrolig godt med så god støtte fra folk rundt oss. Det betyr veldig mye, sier Ingunn.

– Vi vil takke alle som har hjulpet oss og alle som har vært med på å finne dem. Nå har de kommet hjem, avslutter Arild Fjeldskår.

Både politiet, Forsvaret og et privat firma med miniubåt deltok i arbeidet med å hente opp de to omkomne fiskerne.

Minnestunden ble holdt for en fullsatt sal ved Solstrand leirsted i Lindesnes.

VIDEO: Over 600 personer møtte opp til minnestund på Solstrand leirsted i Lindesnes 10. mars.

Siste nytt fra NRK Sørlandet