– Det er enormt mye blåbær. Det har jeg ikke opplevd på mange, mange år her på kysten, sier Gunnar Nøding.
I fjor måtte han og kona inn i landet for å finne bærene. Nå kan de plukke noen få minutter unna boligen i Kristiansand.
– Selv om de er litt mindre enn de gjerne er i innlandet, går det nesten like fort å fylle boksene fordi det er så mye.
At det er mye blåbær har også mindre ivrige blåbærplukkere lagt merke til.
– Jeg bruker ikke å plukke bær, men da jeg så hvor mye det var i skogen rett bak huset måtte jeg bare, sier Beate Tonnesen Stormo fra Arendal.
I løpet av et par timer denne uken, plukket hun fem liter.
Gunnar Nøding har vært en ivrig blåbærplukker i mange år.
Foto: Kari Løberg Skår / NRK– Lovende i store deler av landet
Økolog ved Høgskulen på Vestlandet Stein Joar Hegland, har selv sett ekstreme mengder i Vestfold og Telemark.
– Bærene var både store og smakfulle, sier han.
Hegland, som har forsket på blåbær, forteller også at blåbæra kom tidlig i år og at det ser lovende ut i store deler av landet.
Han understreker at det alltid vil være lokale variasjoner.
Økolog Stein Joar Hegland, som har forsket på blåbær, mener det er enormt mye blåbær i år.
Foto: Sondre Dalaker / NRK– Tar igjen fra i fjor
Ifølge Hegland er fjorårets dårlige blåbærsesong mye av grunnen til oppturen i år.
– Plantene tar liksom litt igjen. Den dårlige sesongen gjorde at plantene satt inne med mye energi på høsten da blomsterknottene ble dannet.
Han sier det er flere forhold som avgjør om det blir en bra blåbærsesong. Plantene bør unngå frost og få en passe varm vår. I tillegg bør det være mye humler.
– I år har det vært veldig mye humler som har tatt seg av pollineringen, sier Hegland.
I skogsområdet Jegersberg i Kristiansand, bugner det nå av blåbær.
Foto: Kari Løberg Skår / NRK– Formidabel helsegevinst
Rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning Agder Jan Karstein Henriksen, sier det ikke er så vanlig at det er så mye blåbær som det er nå, og mener folk bør utnytte det.
– Det er synd om bær skal stå og råtne, siden det er en veldig god mat- og helseressurs. Blåbær er utrolig bra for helsa, og de mørke, gjennomfargede bærene fra skogen er spesielt bra, forteller han.
Henriksen sier det ikke har noe å si om blåbærene spises nyplukkede eller etter at de har vært fryst.
– Helseeffekten er den samme, sier han.
Rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning Agder Jan Karstein Henriksen, som for øvrig ble utnevnt til årets bærentusiast av Norges Bærdyrkerlag i år, mener folk må bør utnytte at det er så mye blåbær i år.
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK– Rene «kinderegget»
Ekteparet i Kristiansand synes det er supert at de nå kan kombinere mosjon og plukking av sunne blåbær rett i nærheten av der de bor.
Begge er opptatt av helseeffekten.
– Blåbær inneholder masse antioksidanter, C-vitaminer og jern. Dessuten er det veldig godt, sier Grete Steen.
– Det er rene «kinderegget», sier ektemannen.
Grete Steen med litt av fredagens blåbærfangst.
Foto: Kari Løberg Skår / NRK