Vi er i gang!

MS Sjøkurs har lagt til kai i Fredrikstad.

MS Sjøkurs i Fredrikstad
Foto: Sindre Skrede / NRK

Klokken 0700 i morges ble fortøyningen kastet, og MS Sjøkurs gled ut fra Oslo havn. Vi har nå gjennomført den første av minutt for minutt-sendingene våre, og kom frem til Fredrikstad 1430.

MS Sjøkurs seiler ut fra Oslo

MS Sjøkurs på vei ut av Oslo havn.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Rundt ti kameraer er i sving for å gi de beste bildene av utsikten vi har fra båten. I tillegg har vi kamera på land noen steder. Da går bildesignalet via en trådløs link over til båten, og så via satelittforbindelsen vår videre til kontrollrommet på Marienlyst i Oslo — og derfra videre ut til de tusen hjem.

Linerle på kamera

En linerle la sin elsk på kamera nummer 13 i det vi la ut fra Oslo.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Vi har gjennomført vår første minutt for minutt-sending fra Oslo til Fredrikstad. Vi har fått en del tilbakemeldinger fra dere der ute om at dere savner stedsnavn og informasjon om hvor vi er. På internett kan dere alltid følge med på hvor båten befinner seg, selv om vi prøver å skrive det innimellom også.

Jon Ståle Carlsen og Henrik Lied

Henrik Lied (forgrunnen) og Jon Ståle Carlsen jobber med blant annet kartløsningene om bord.

Foto: Sindre Skrede / NRK

På denne turen har vi tatt med oss et nytt kartsystem vi har utviklet. Vi bruker Statens Kartverks navnedatabase som grunnlag, og har kategorisert stedene slik at vi enkelt kan filtrere og finne det vi ønsker. Systemet er ferdigstilt, men må tilpasses det bruksmønsteret vi har om bord. Når dette er på plass blir vi nok enda flinkere til å finne ut nøyaktig hva det er vi ser, som gjør det enklere å få markert det, også på TV-skjermen.

Alt skjer direkte, så det kan være komplisert for personene i kontrollrommet (som er uten vinduer) å holde styr på akkurat hvor kameraene peker.

MS Sjøkurs ligger nå til kai ved Tollbodbrygga i Fredrikstad. Her blir vi liggende til mandag morgen klokken 10. Da seiler vi videre mot Halden.