Hopp til innhold

Liten? Stor? La oss snakke om penis

Mannens kjønnsorgan penis får ganske mye oppmerksomhet – særlig av de som har en. Her er fem oppspark til en samtale med elevene om penis.

Superkroppen - Penis
Foto: NRK

Det er ingen forutsetning at klassen har sett serien før temaene diskuteres, men se gjerne episoden om penis i NRK Superkroppen med klassen før samtalene innledes.

Fem samtalestartere:

  • Noen synes det er flaut å være nakne sammen med andre, for eksempel i gymgarderoben. Noen vil ikke skifte eller dusje sammen med dem i klassen eller på trinnet – hva kan være grunnen til det?
  • Alle kropper modnes i sitt eget tempo. Noen modnes tidlig, andre senere. Diskuter utviklingen av penis i det perspektivet. Er det dumt å modnes tidlig? Eller sent? Hvorfor, i så fall? Det kan være nyttig å ha i mente at en normalt utviklet hjerne ikke er ferdig modnet før etter at man er blitt 25 år gammel. Altså først etter et kvart århundre her på jorden.
  • Gjennomsnittlig lengde på en penis hos en voksen er omtrent 8–10 cm. En av deltagerne i Superkroppen-panelet forteller om hvordan det er å ha en penis som er kortere enn det. Han sier den er liten og skulle ønske den var større, men at den virker som den skal. Det er ganske vanlig å bekymre seg for om penis er for liten. Diskuter om det er noe å bekymre seg over.
  • Normale peniser kan se forskjellig ut. Noen er mindre, noen større – og noen er skjeve. Er en skjev penis noe å bekymre seg over?
  • Forhuden på penis beskytter det sensible penishodet. Ved omskjæring blir forhuden fjernet – av kulturelle, religiøse eller medisinske årsaker. Omskjæring er ikke en tradisjon i norsk kultur, men i mange land er det vanlig å omskjære guttebabyer kort tid etter fødselen. Derfor er det en god del mennesker i Norge som har en penis uten forhud. Diskuter hva selvbestemmelse over egen kropp innebærer.

Quiz om penis

Quiz om dette temaet finner du her

Opplegg til alle temaene i serien

NRK Skole har laget oppspark til samtaler og quizer til alle temaene i serien Superkroppen. Oversikten og samtlige lenker til opplegget finner du i Lærerens lille hjelper.