Hopp til innhold

Ung og gammel – snakk om alder

Mennesket går igjennom en rekke faser i løpet av livet – kroppslige og mentale. Hva skjer egentlig da? Og hvordan er det å være gammel? NRK Skole byr på fem fine oppspark til en samtale i klassen om alder – og aldring.

Livets dans av Edvard Munch
Foto: Munchmuseet

Forslagene er ikke avhengige av at elevene har sett Superkroppen, men se gjerne episoden om alder.

  • Når er en egentlig gammel?
  • I puberteten endrer kroppen seg. Barnekroppen forbereder seg på å bli voksen. Hva vil det si å være voksen?
  • Hvordan en ser ut, og hvordan en føler seg, er ikke alltid det samme. Mennesker med mange år på baken kan føle seg unge inni. Hva kommer det av? Hvordan bør mennesker i forskjellig aldre forholde seg til hverandre?
  • Noen kommer tidlig i puberteten, andre ikke. Diskuter fordeler og ulemper.
  • I mange år styres kvinnekroppen av menstruasjonssyklusen, men omtrent midt i livet begynner (som regel) overgangsalderen. Menstruasjonen blir uregelmessig, før den til slutt opphører. Da kan ikke kvinnen lenger bli gravid. Det er hormonene som styrer både pubertet og overgangsalder, så overgangsalderen har noen likheter med puberteten. En kan for eksempel bli nedstemt og - ikke minst - irritabel. Det kan være utfordrende for den enkelte, og enda vanskeligere om barn og voksne kommer i pubertet og overgangsalder samtidig. Hva er lurt å gjøre da? Hvordan kan man snakke om det, så det blir lettere å bo sammen?

Quis om alder

Lenke til quizen om temaet finner du her.

Alle tema i serien samlet

Til hvert av temaene i serien Superkroppen har NRK Skole laget oppspark til samtaler, samt en quiz. Alle lenkene til disse finner du i Lærerens lille hjelper – en snarvei til undervisning om superkroppen.