– En stabbestein i Finnøy er borte

Det gamle skolebygget til Rygjabø videregående skole er totalt nedbrent etter en kraftig brann lørdag kveld. Finnøy har mista over 100 år med skolehistorie.

Gammelt skolebygg på Rygjabø på Finnøy totalt ødelagt i voldsom brann.

Mange har et forhold til bygningen som både har vært husmorskole, tilholdssted for Rygjabø videregående skole og lokale der lokalbefolkninga har feiret merkedagene sine. Video: Tor Øyvind Skeiseid

– Det er klart at dette er et tap for hele Finnøy. Det er veldig trist at bygget er borte, sier Henrik Halleland.

Han er ordfører i Finnøy kommune, der det gamle skolebygget på Rygjabø brant ned lørdag kveld.

Henrik Halleland

Ordfører Henrik Halleland i Finnøy sier Rygjabø har betydd mye for hele kommunen.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

Bygget har vært skole i over 100 år, helt til virksomheten ved den videregående skolen for et par år siden ble flytta til Strand. Det er fylkeskommunen som var eier av bygget, og de og kommunen var i gang med samtaler om hva bygget skulle brukes til. Men nå er det borte.

– Det er masse historie som har gått opp i røyk. Mange har følelser for stedet. Det er som en stabbestein i Finnøy er borte, sier Halleland.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Skolebygg på Rygjabø brant ned

Bare restene står igjen av det som var et ærverdig skolebygg.

Foto: Tor Øyvind Skeiseid
Gamle Rygjabø skole før brannen

Slik så bygget fra 1903 ut før brannen lørdag kveld.

Foto: Kjell Augestad

Voldsom varme

– Det var en voldsom varme. Mannskapene der ute var en stund bekymra for både folk og biler, for det var så varmt at lakken på brannbilene nesten smelta, forteller vaktsjef i Rogaland Brann og Redning, Kjetil Vier.

Brannen ble meldt klokka 2304 lørdag kveld. Mannskap både fra Finnøy, Rennesøy, Kvernevik og Stavanger rykka ut til Finnøy, men bygget var overtent da de kom til stedet.

Vier forteller at det også er vanskelig med vanntilførsel på Finnøy, slik at brannfolkene måtte konsentrere seg om å hindre spredning til byggene rundt, hvorav det nærmeste ligger rundt 40 meter unna bygget som brant.

Del av Rygjabø videregående

Bygge ble reist som amtsskole i 1903, og brukt som husmorsskole i perioden 1930-1976, opplyser Tor Øyvind Skeiseid i Ryfylke livsgnist.

Nå var bygget en del av Rygjabø videregående skole, men var ikke i bruk som skole. I kjelleren i bygget var det kjøkken og restaurant som lokalbefolkninga inntil nylig har leid til konfirmasjoner og andre anledninger.

Årsaken til brannen er ikke kjent. Kriminalteknikere vil starte sitt arbeid på branntomta på mandag, opplyser politiet.

Politiet etterlyser vitner til brannen. De kan ta kontakt på tlf. 02800,

Laster kart, vennligst vent...