NRK Meny
Normal

Vil «reparere om» sentrum til studentboliger

Mange hus i Stavanger forfaller, mener Asplan Viak, som foreslår å fortette sentrum med studentboliger. Peders-hjørnet i Løkkeveien kan bli et studentkvartal, mener de.

Asplan Viaks forslag til studentboliger i Løkkeveien/Eiganesveien

Til venstre er kvartalet sett ovenfra slik det ser ut i dag. Til høyre er forslaget Asplan Viak har lagd.

Foto: Asplan Viak (illustrasjon)

«Studentene kan gi byen mer av hva den trenger, og byen kan gi studentene mer av hva de ønsker seg. Hva om vi kobler de to? Hva om vi plasserer studentene slik det er best for byen og studentene?» skriver Asplan Viak i forslaget, som blei presentert torsdag.

Emilie Bergrem i Asplan Viak

Asplan Viak og Emilie Bergrem har foreløpig ikke gjort annet enn å informere de ulike grunneierne om at de leker med tanker om deres respektive eiendommer.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Da er studentene midt i byen, rett ved Folken, ett minutt fra byens sentrum, de er rett ved en butikk, tett på kollektivtransport og kan sykle og gå til det meste.

Emilie Bergrem, Asplan Viak

– Vi er så heldige at vi kan forestille oss dette uten å tenke på alle de formelle omstendighetene. Vi kan drømme om den ideelle situasjonen, hvor byen blir fylt med glade studenter som aktiviserer byrommet, sier Emilie Bergrem i Asplan Viak.

Mangler studentboliger

Og selskapet peker på en aktuell problemstilling. Før studiestart sto rundt 500 studenter i boligkø i Haugesund og Stavanger.

For å få en studentbolig-dekningsgrad på 20 prosent, mangler Rogalands største by 800 studentboliger. I dag finnes drøyt 1100 studentboliger i byen.

Flere studentboliger få plass i sentrum, mener Asplan Viak. Studenter kan skape liv i en by som er stille om kveldene, og litt forfalne sentrumshus med asfalterte parkeringsplasser mellom kan bli åsted.

Grønnsakhage, langbord og stevnemøter

I det konkrete forslaget Asplan Viak har lagt fram, er kvartalet Løkkeveien/Eiganesveien, der spisestedet Peders ligger i dag, bli en slik «oase». Mellom bygningene som kan huse både studentboliger og kontorer kan det blir rom til både grønnsakhage, langbord, fest og stevnemøter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Løkkeveien i Stavanger

Løkkeveien i Stavanger i dag. Kvartalsstrukturen i dette området egner seg til fortetting, mener Asplan Viak, som tar til orde for en byreparasjon. «Det er dessverre mange hus som står og forfaller», skriver selskapet i forslaget.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Løkkeveien i Stavanger

Løkkeveien i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK
Løkkeveien i Stavanger

Løkkeveien i Stavanger.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– I dag står mye av dette og forfaller. Parkeringsplassen som i dag ligger bak disse husene, er stor, sier Bergrem.

Ikke bare vil det spe på med sårt tiltrengte boliger for ei gruppe som sliter med å betale byens høye leiepriser, men det kan også foredle Stavanger, mener selskapet.

– Et opplagt sted å være

«Kvartalsstrukturen i Løkkeveien egner seg til fortetting, men det er dessverre mange hus som står og forfaller. Vi foreslår en slags byreparasjon hvor vi erstatter eksisterende bygg som er i dårlig stand med nye og tidsriktige bygg, men samtidig oppgraderer verneverdige hus og lar de inngå i en daglig bruk framfor å la de forfalle fram til riving», skriver Asplan Viak.

– Da er studentene midt i byen, rett ved Folken, ett minutt fra byens sentrum, de er rett ved en butikk, tett på kollektivtransport og kan sykle og gå til det meste. Derfor tenkte vi at dette er et opplagt sted å være, sier Bergrem.

Asplan Viak har foreløpig ikke gjort annet enn å informere de ulike grunneierne om at de leker med tanker om deres respektive eiendommer.