Hopp til innhold

Vil ha korps inn i skolen

Sauda trenger flere musikanter for å unngå CD-spiller i 17.mai-toget.

17. mai i Stavanger

Korpset er en viktig del av nasjonaldagsfeiringen for mange.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Sauda opplever for tiden en skikkelig korpskrise. Kommunen hadde tidligere tre store skolekorps, men nå er det bare ti musikanter igjen i det eneste gjenlevende, Saudasjøen skulemusikklag.

– En ting er at det er langt færre barn i dag, og det er et veldig godt kultur, og fritidstilbud. Det gir stor konkurranse om barnas fritid, sier Knut Atle Seim, leder i Saudasjøen Skulemusikklag.

Frykter CD-spiller i toget

For noen år siden var det to store skolekorps, og et voksenkorps i Sauda. Nå frykter Seim at Sauda vil være uten korps i ganske nær fremtid.

– CD-spiller på torget har jo vært løsningen andre steder i landet. Skal en ha musikk må det kanskje bli sånn, men jeg håper virkelige ikke det. Det hadde vært litt trist, sier han.

I år skal skolekorpset, Saudasjøen Skulemusikklag og voksenkorpset, Sauda Musikklag, gå sammen på 17.mai for å utgjøre et helt korps.

Vil ha korps inn i skolen

– Vi prøver å gjøre noe med dette nå. Vi har sendt et brev til ordføreren der vi vil at han skal se på å innføre korps i skolen, forteller Knut Atle Seim.

Han forteller at det tidligere har blitt innført obligatorisk korpsundervisning for tredjeklassinger i Nes og Flå kommune i Hallingdal. Da blir det et samarbeid mellom korps, skole og kulturskole der en får styrket musikkopplæringen i skolen, samtidig som en får en bedre rekruttering til korps.

– Det blir en styrking av musikkfaget på tredje trinn der en får opplæring i noter og samspill med ordentlige instrumenter. Det blir en vinn-vinn situasjon hvis vi klarer å få til det, sier Seim.

Støttes av musikkkorpsforbundet

Festivaldirektør Per Kvistad Uddu i Olavsfestdagene

Per Kvistad Uddu er president i Norges Musikkorpsforbund

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det hørtes ut som en veldig spennende tanke. Før det første er vi i skolekorpsene litt truet for tiden. Vi har en trend der vi har store utfordringer med litt nedgang i aldersgruppen 11-15 år, sier Per Kvistad Uddu, president i Norges Musikkorpsforbund.

Han tror en innføring av korps i skolen kan bidra til økt rekruttering.

– Ja det er klart det kan ha positive konsekvenser. Samarbeid på lokalnivå mellom skole, kulturskole og korps er noe vi har som målsetting i forbundet, sier Kvistad Uddu.

Beriker musikkundervisningen

– Vi trenger god kvalifisert opplæring på blåseinstrumenter, slagverk og drill. Det må være flott og berike musikkundervisningen å kunne ta i bruk flere instrumenter i skoletimene, sier Per Kvistad Uddu.

Han forteller at skolekorpsene i Norge har en veldig god rekruttering av barn mellom 6 og 10 år, men at de sliter med rekruttering i aldersgruppen 11-15 år.

– De eldre driver litt sånn shoppingkultur. De prøver masse forskjellig, men holder ikke ut lenge. Frafallet mellom 11 og 15 år er vår store utfordring for tiden, så alt som kan begrense det er vi glade for, sier han.

Import-korps

Men det er ikke bare i Sauda mangelen på korpsmusikanter har vist seg å være et problem.

– Jeg har hørt om andre plasser også. Det har vært bekymringsfull rekruttering til buekorpsene i Bergen, og byer mot svenskegrensen har importert korps til 17.mai.

– Populariteten til slike aktiviteter svinger opp og ned på forskjellige steder hele tiden, sier Seim, som for all del håper nasjonaldagen i Sauda alltid vil bli feiret uten CD-spiller.