NRK Meny
Normal

Studentene kan velge og vrake i ledige boliger

Rekordmange ledige leiligheter i Stavanger og Sandnes gjør at studentene får finere og billigere hybler.

Jubler for lavere leiepriser

Sykepleierstudentene Cathrine Jensen og Malin Svorkmo leier alle privat, og mener de får mer for pengene der enn hos samskipnaden.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Mens det tidligere var lange ventelister for å få seg boliger gjennom studentsamskipnaden i Stavanger står boliger nå tomme.

Boligsjef i Studentsamskipnaden, Øyvind Lorentzen

Han kan friste med både nye og eldre studentboliger, boligssjefen i Studentsamskipnaden i Stavanger Øyvind Lorentzen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Vi merket ikke dette før vi begynte å tildele leiligheter i høst, forteller boligsjefen i Studentsamskipnaden i Stavanger, Øyvind Lorentzen.

Boligene som de siste somrene har forsvunnet på et blunk, har i år stått tomme hele høsten.

– Vi hadde like mange søkerer som tidligere år, men littt flere leiligheter å tildele, forteller boligsjefen som trodde at alle leilighetene skulle være utleid i god tid før semesterstart.

Friste med både nye og eldre studentboliger

Lorentzen kan friste med flere ledige leiligheter, nye som gamle. Men flere studentet vi traff foretrekker å leie på det private leiemarkedet.

– Prisene til samskipnaden og det private markedet er ganske like, men du får ofte større og finere leiligheter på det private markedet, forteller sykepleierstudentene Malin Næss, Kathrine Jensen og Malin Svorkmo.

– Jeg betaler 5000 kroner i måneden for 50 kvadratmeter, med strøm, TV og internett inkludert, så vi får absolutt mer for pengene på det private markedet.

Samskipnaden setter ikke ned prisen, foreløpig.

– Vi følger med på boligannonsene på Finn, og mener at vi holder et fornuftig prisnivå. Styret i samskipnaden har bestemt at vi skal holde på dagens prisnivå ut skoleåret, så vil vi ta stilling til leieprisene neste skoleår senere, sier boligsjef Lorentzen.

Pruter på leia

Ingeniørstudent Alexander Berg har prutet på leien.

Ingeniørstudent Alexander Berg har prutet på leien.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Alle de ledige leilighetene er ikke bare gode nyheter for studenter som er på boligjakt.

– Oppsigelser og innsparinger i oljeindustrien har før til et kraftig fall i husleieprisene i og rundt Stavanger, og ledige boliger er et godt forhandlingskort når studentene vil prute på leia, sier ingeniørstudent Aleksander Berg.

– Jeg fortalte husverten at jeg ikke lenger hadde råd til å bo i leiligheten min og ville si opp. Så spurte verten hvor mye jeg kunne betale, og jeg fikk redusert leien med 3000 kroner i måneden.