NRK Meny
Normal

Håper sykkellinja på Jæren blir talentbank

Det er ikke tilfeldig at Alexander Kristoff bor akkurat her, melder Jæren Folkehøgskole, og starter en egen linje for syklister som vil nå toppen på snøfrie Rogalandsveier.

Edvald Boason Hagen, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff

Edvald Boason Hagen, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff inspirerer andre til å satse på sykling. Det vil folkehøgskolen på Klepp legge til rette for. Her fra starten i Tour de France for to år siden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er ikke tvil om at Jæren er det beste stedet for å starte en sykkellinje. Her har vi de beste sykkelforholdene i Norge, sier lærer Cato Wallin ved Jæren Folkehøgskole.

Ifølge han er de gode sykkelforholdene hovedgrunnen til at de velger å starte sykkellinja, som er åpen for landeveisyklister, BMX og terreng på alle nivåer.

– Meninga med linja er ikke at det skal være toppidrettsutøvere, men folk som er treningsinteresserte, og har lyst til å lære mer om sykling, sier Wallin.

Sykkellinja på Jæren har også fått til et samarbeid med Sola sykkelklubb.

Nordsjørittet

Det er gode sykkelforhold på Jæren. Her under det årlige Nordsjørittet fra Eigersund til Sandnes.

Foto: Kjetil Alsvik

Får hjelp av Kristoff

Som toppen på kransekaka med Jærens klima og terreng får også den nye sykkellinja god drahjelp av sykkelprofilene som finnes i regionen.

«Det er ikke tilfeldig at Alexander Kristoff bor akkurat her. Det er ikke tilfeldig at Gunn Rita Dale Flesjå kommer fra Rogaland. Det er ikke tilfeldig at BMX-verdensmester Andre Fosså Aguiluz kommer fra denne kommunen.» skriver Folkehøgskolen.

– Sjansen for å få i gang ei populær ny sykkellinje er størst dersom vi har store profiler, slik vi har her innen sykkelsporten, sier Wallin.

Stein Ørn

Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, tror sykkellinja blir viktig for sykkelmiljøet i Rogaland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan bli talentfabrikk

Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn, mener sykkellinja blir et positivt tilskudd til et voksende sykkelmiljø i Rogaland.

– Det viktigste med denne linja er kanskje å gi et tilbud til de som bor andre steder i landet med dårlige sykkelforhold. De får en mulighet til å komme hit og satse på syklingen, sier Ørn.

Selv om linja er åpen for alle som liker sykling, er både Wallin og Ørn klare på at dette kan være en mulighet for dem med ambisjoner.

– De som faller akkurat utenfor får et år å modnes på. Hvis de ønsker plass på et sykkellag må det jobbes knallhardt, og vi skal hjelpe den enkelte til å nå dit, sier Cato Wallin.

– Jeg tror dette blir et kjempeflott tilbud til ryttere som står litt på siden av de etablerte lagene. Her vil det absolutt være mulig å hente fram og fange opp en del talenter som ikke har fått tilbud tidligere, sier Stein Ørn.