NRK Meny
Normal

Smarthus-kongress til Stavanger

Utvikling av smarthusteknologi kan bli et viktig, nytt bein å stå på for oljebyen Stavanger. Nå skal byen bli en internasjonal møteplass for den fremtidsrettede teknologien.

Utvikling av smarthusteknologien kan bli eit nytt viktig bein å stå på for oljebyen Stavanger. Bedrifta Future Home har fått internasjonalt gjennomslag etter å ha utvikla ein app der dei fleste funksjonane i huset styrer seg sjølv ved hjelp av smarttelefonen.

– Du slipper å fomle med fjernkontrollen, skru av alle lysene før du går fra huset eller sjekke om alarmene og kaffetrakteren er på, sier Erik Stokkeland.

Erik Stokkeland

Erik Stokkeland gjør livet litt enklere for folk gjennom sin mobilapp.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tidligere var han elektriker, men har gjort forretning av sin fascinasjon over smarthusteknologi.

Bedriften Future Home har fått internasjonalt gjennomslag etter å ha utviklet en mobilapp der de fleste funksjonene i huset styrer seg selv ved hjelp av smarttelefonen.

Nå mener han at Stavanger kan bli Smart City-byen i Europa, og at næringslivet kan få et alternativ til oljen.

– Vi har utrolig mye kompetanse i området innen IT og energi, og med smarthus møtes disse to feltene. Jeg tror absolutt at vi har et fortrinn til å bli en ledende aktør innen smartteknologi, sier Stokkeland.

– Kjekt å ha

Ann Kristin Rege

Ann Kristin Rege har et hus som 'legger seg selv'.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ann Katrin Rege i Sola har allerede blitt lokket til det litt enklere livet Stokkeland kan tilby. Det meste av elektronikk i huset hennes styres via mobiltelefonen.

– Her går lyset automatisk på klokken åtte om kvelden, det styrer vi selv, og så går alt lyset av 23:15. Da legger huset seg automatisk, forklarer hun.

25.000 kroner har det så langt kostet å gjøre huset smart.

– Det er ikke livsnødvendig, men veldig kjekt å ha, sier hun.

Internasjonal kongress til byen

Stokkeland er ikke alene om å se Stavangers muligheter som en sentral by for utvikling av Smart-teknologi.

Nå skal kongressen Nordic Edge hvert år arrangeres på Stavanger Forum, som en internasjonal møteplass for Smart City-byene.

– Der vil vi profilere de gode miljøene og ikke minst fortrinnene regionen har med infrastruktur, knyttet til strømnett, fiber og ikke minst smarthusteknologi, sier Eirik Gundegjerde, konserndirektør i Lyse.