Hopp til innhold

Skolerevy som medisin mot press

– Det burde ha vært like selvsagt med scene som med gymsal på norske skoler. Det mener ledelsen ved Gosen skole i Stavanger, som i dag har revypremiere for 25. gang.

Ordentlig opplegg på Gosenrevyen

230 ungdommer er med i Gosenrevyen i år. Skolen forventer at rundt 8000 publikummere skal få med seg årets revy.

Foto: Kaja Hjertenes

Mens andre skoler i byen har kuttet i revytilbudet for å spare, satser Gosen stort også i år.

Årets Gosenrevy, den 25. i rekken, handler om fest og glede, men ikke bare. Revyen handler også om en gjenganger i dagens nyhetsbilde, nemlig presset blant dagens ungdommer.

– Det er jo jeg som har skrevet teksten, og jeg har fanget opp signaler fra elevene om at det er problematisk for tiden, sier Jon Arne Sægrov.

Sægrov driver sin egen revyscene i byen, men er også lærer på Gosen, og selve drivkraften bak en av Norges største skolerevyer.

– Revyen kan dempe press

Skolen merker at flere ungdommer faller utenfor, og rett og slett ikke takler presset.

Jon Arne Sægrov, lærer og sjef for Gosenrevyen

Jon Arne Sægrov tror revyen er et positivt innslag i en ellers stressende skolehverdag.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Ungdommene opplever at de skal være vellykket på alle kanter, og mange blir slitne av det. Revyen er en måte å prøve å la oss voksne og elever se hverandre som det vi faktisk er, sette pris på hverandre, og bruke ressurser og krefter til noe vi har lyst til å gjøre i fellesskap, sier Sægrov.

Sånn sett kan revyen være med å dempe det presset. Samtidig må vi også være oppmerksomme på at det å lykkes i revyen også kan bidra til press, legger han til.

Niendeklassingen Daniel Axelsen, som både synger og spiller gitar i Gosenrevyen, mener at revyen alt i alt gjør det lettere å takle skolen og presset.

– Jeg syns det hjelper. Det er som en slags ferie midt i året, for til vanlig er det masse lekser i tillegg til prøver nesten hver uke, sier Axelsen.

Daniel Axelsen visste ikke at han kunne synge

Daniel Axelsen(med gitaren) visste ikke at han kunne synge før han ble med i revyen.

Foto: Kaja Hjertenes

Gjør elevene bedre

Skoleelever fra hele Stavanger kommer til Gosen for å se revyen, og trolig vil om lag 8000 mennesker oppleve den i løpet av dagene som kommer.

– Hvis jeg skulle ønske noe, så er det at det hadde vært en scene ved alle skoler, like mye som en gymsal, sier rektor Hilde Solberg på Gosen skole.

Hilde Solberg

Rektor ved Gosen skole, Hilde Solberg, sier at revyen også tilfører elevene læring.

Foto: NRK

Ifølge Norsk revyfaglig senter finnes flere hundre skolerevyer i Norge. Mens Gosen satser på revy, kutter andre Stavanger-skoler. En forestilling elever fra tre barneskoler har pleid å lage sammen for å bli kjent før ungdomsskolen, er nå kuttet på grunn av strammere budsjetter, meldte Rogalands Avis denne uka.

Men Solberg vil tviholde på Gosenrevyen, ikke minst fordi det gjør elevene bedre, også i fag som norsk og engelsk.

– Det gir energi og motivasjon. Dette er jo en måte å gjøre innslagene i fagene mer praktiske, sier Solberg.

Gosenrevyen 2016

Nesten alle elevene på skolen bidrar til revyen.

Foto: Kaja Hjertenes

Hjalp på selvtilliten

Daniel Axelsen sier at deltakelsen i revyen også har hjulpet på selvtilliten hans.

– Jeg visste ikke at jeg kunne synge før jeg kom her til revyen. Jeg fikk mange sangroller, så det var jo veldig kjekt. Jeg har vokst veldig dette året, sier han.

Jon Arne Sægrov sier det ikke er så rart at Axelsen talent ikke har blitt oppdaget før nå.

– Hvis du kan spille fotball blir det garantert oppdaget i løpet av livet ditt, men har du noen av disse andre talentene kan det gå deg totalt hus forbi. Det er fryktelig synd at kulturfagene ikke blir prioritert på samme måte som idrettsfag, avslutter Sægrov.