Hopp til innhold

Sex-penger går til Italia-skatt

Prostituerte fra Nigeria betaler skatt til Italia for sex-handelen i Norge.

Prostituerte ved Strandkaien i Stavanger
Foto: NRK

For å opprettholde oppholdstillatelsen de har fått i Italia, må de prostituerte dokumentere at de kan forsørge seg selv.

-Vi kjenner til kvinner som har betalt skatt av prostitusjonsvirksomhet  i opptil ti år, sier prosjektleder i Kirkens Bymisjon i Stavanger, Helge Årsvoll.

Siden prostitusjon er forbudt i Italia, skjer skatteinnbetalingen gjennom fiktive jobber.

May Lise Skilbrei
Helge Årsvoll
Foto: NRK

I Stavanger har tilsammen mellom femti og seksti prostituerte fra Nigeria drevet sexhandel på Strandkaien de siste årene. Mange håper å få permanent oppholdstillatelse i Italia.

-Men som oftest er det ingen ende på visa, sier Årsvoll. Hadde de fått permanent oppholdstillatelse, kunne de søkt seg ut av prostitusjonen, og til andre land der jobbtilbudene er bedre.

Fiktive jobber

Siden prostitusjon er ulovlig i Italia, skjer skatteinnbetalingen gjennom fiktive jobber.

Det bekrefter forsker i FAFO, May Lene Skilbrei. Hun står bak to forskningsrapporter om de prostituerte kvinnene fra Nigeria.

-Kvinnene vi møtte i Stavanger og Oslo fortalte at de hadde jobber innen eldreomsorg, barnepass og renhold i Italia, men vi fikk aldri dette til å stemme, fordi kvinnene alltid var på farten som prostituerte i andre land. Vi tror jobbene er kamuflasje for skattepengene som de betaler til Italia, for å opprettholde oppholdstillatelsen. 

Sosial nød

I praksis går pengene som kvinnene tjener på sex-handel på Strandkaien til skatt i Italia, sier Årsvoll. Han mener Italienske myndigheter er med på å opprettholde sosial nød:

-For det første tjener Italia penger på prostitusjon, og for det andre er de med på å fastholde kvinnene i en vanskelig situasjon som kriminelle nettverk utnytter, sier Årsvoll. Han tror bakmenn driver stor handel gjennom å tilby papirer på fiktive jobber.

Skaper underklasse

Italia er verdens største mottakerland. Hundre tusner av illegale innvandrere søker seg til Italia hver år. Myndighetene er rause med å gi  oppholdstillatelse, men problemet er at det er en form for oppholdstillatelse som ikke gir sosiale rettigheter. Innvandrerne står uten det økonomiske sikkerhetsnettet andre borgere har, og de kan heller ikke ta alle slags jobber.

-Italia er med på å skape et A- og B- lag i Europa, sier Skilbrei.

Kvinnene har andre forventninger enn prostitusjon. - Mange av de kvinnene vi traff håpet å få en vanlig betalt jobb i Europa da de reiste fra Nigeria, men endte i prostitusjon fordi gjelden ble for stor, sier Skilbrei.

 - For det første har kvinnene økonomiske forpliktelser til familien i hjemlandet, dernest har de gjeld til bakmenn som har hjulpet de til Europa, sier hun.

Korrupt

I Italia er det politiet som har myndighet til å gi oppholdstillatelse.

-Mange står også i gjeld til politiet, sier Skilbrei. Da er det lett å bli et bytte for kriminelle nettverk som kan organisere fiktive jobber og et prostitusjonsliv, sier hun.

-Men når de har det så vanskelig, kan de ikke benytte seg av hjelpetiltakene Norge tilbyr? 

-Ved å ta i mot den såkalte refleksjonsperioden i Norge mister kvinnene det økonomiske grunnlaget. Mange har forpliktelser til familien i Nigeria, og gjeld til bakmenn. Når det gjelder samarbeide mellom Norge og Nigeria om hjemmsendelse, er det få kvinner som stoler på forpliktelsene til de nigerianske myndighetene, sier Skilbrei. 

Amnesti

Helge Årsvoll mener Norge kan bidra til å få en slutt på nøden mange av kvinnene opplever:

-Norge kan gi amnesti til de som har lidd i årevis, sier han.