Se Høyre-lederen hoppe i havet

Høyre lover 20 millioner til Redningsselskapet hvis de vinner valget. Derfor hoppet Erna Solberg over bord i Stavanger.

Erna Solberg og Høyre vil øke det statlige bidraget til Redningsselskapet med 20 millioner kroner i året. Derfor hoppet hun i havet utenfor Vågen i Stavanger.

VIDEO: Erna Solberg har fått på seg overlevingsdrakt, og hopper i sjøen – for så å bli plukket opp av båt. Foto: Eirik Gjesdal

Erna Solberg

Erna Solberg i overlevingsdrakt.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Vi mener dette er viktig, for trygghet ved sjøen er viktig, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Partiet lover 20 millioner kroner mer i året og fem nye redningsskøyter til organisasjonen som har som mål at du skal reddes innen en time hvis du faller over bord.

I Stavanger stilte Redningsselskapet med både mannskaper og fartøy som Høyre-lederen fikk teste tirsdag.

Før hun skulle hoppe, grudde hun seg ikke nevneverdig.

– Et veldig lite elegant syn

– Jeg svømte mye da jeg var ung, og drev aktiv svømmetrening, og jeg er veldig glad i å bade, sa Høyre-lederen, men la til:

– Men det blir sikkert et veldig lite elegant syn når jeg skal kave meg opp av vannet.

Målet var å hoppe på havet, for så å bli heist opp igjen fra sjøen av et helikopter. Alt slik en redningsaksjon kunne blitt gjennomført dersom Høyre-lederen faktisk falt på havet.

Erna Solberg og Høyre vil øke det statlige bidraget til Redningsselskapet med 20 millioner kroner i året. Derfor hoppet hun i havet utenfor Vågen i Stavanger, og ble plukket opp av et redningshelikopter etterpå.

VIDEO: Etter at Erna Solberg hoppet på sjøen, og ble plukket opp av en båt, fikk hun prøve hvordan det er å bli heist opp av et redningshelikopter. Foto: Eirik Gjesdal

Rikke Lind

Rikke Lind.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Utrolig sporty gjort, mente Rikke Lind, generalsekretær i Redningsselskapet, før Høyre-lederens hopp.

Hadde overlevingsdrakt

Selv om alt skulle ligne en ekte redning, var Høyre-lederens bekledning ikke helt slik den vanligvis er for båtfolk som faller over bord.

– Solberg har fått på seg en overlevingsdrakt som er helt tett. Det er den drakten vi bruker i Redningsselskapet når vi er på øvelser. Den kan du flyte i, og overleve lenge i, forklarer Lind, som før hoppet forsikret at de skulle få kvinnen som kan bli landets neste statsminister trygt opp igjen.

Har berget 1000 båter på ti år

Redningsselskapet består i dag av 1200 redningsmenn og 42 redningsskøyter. De ti siste årene er 350 personer reddet fra å drukne, ifølge organisasjonens egne tall, og 1000 båter er berget.

Vi er heldige i Norge, mener Solberg, for Redningsselskapet gjør dette arbeidet billigere enn hvis det skulle vært organisert av det offentlige.

– En frivillig organisasjon har tatt vare på noe som er viktig. De har fått mindre etter at spilleautomatene forsvant, samtidig som flere ferdes til sjøs og det er større aktivitet langs kysten. Da må vi ha en god beredskap som kan hjelpe, sier hun.