Hopp til innhold

Paprika på topp

Vil du unngå forkjølelse bør du spise paprika. Den inneholder fire ganger mer C-vitaminer enn appelsiner.

Paprika
Foto: colourbox.no

– Mange er nok ikke klar over at paprika er en så viktig kilde til vitamin C, selve forkjølelsesvitaminet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Rød paprika inneholder 200 milligram C-vitaminer per 100 gram, appelsin har 51 milligram.

Annen frukt og grønt med mye C-vitamin er kiwi, solbær, jordbær kål og brokkoli. Og slår du til med en guava , får du aller mest C for innsatsen.

Selv om de fleste er forsiktige med å påstå at C-vitaminer beskytter mot forkjølelse og influensa, er det bred enighet om at frukt og grønnsaker styrker immunforsvaret.

To næringsstoffer i maten er ekstra viktige for immunforsvaret; antioksidanter og omega-3-fettsyrer. C-vitaminer er eksempel på førstnevnte. Det samme er E-vitaminer og betakaroten.

– Fem porsjoner frukt og grønt á 150 gram hver dag er viktig for å holde antioksidantinntaket oppe. Nordmenn spiser bare litt over det halve. Ved å doble inntaket går du atskillig bedre rustet inn i høstmørket, sier Arsky.

Brokkoli, gulrot, bjørnebær, blåbær, røde og blå druer, granateple og tomat har alle store mengder antioksidanter.

C-VITAMINTOPPEN
(Innhold per 100 gram)
1) Guava, rå: 230 mg
2) Paprika, gul, rå: 205 mg
3) Paprika, rød, rå: 200 mg
4) Solbær, rå: 159 mg
5) Paprika, rød, kokt: 130 mg
6) Grønnkål, rå: 120 mg
7) Rosenkål, fryst: 117 mg
8) Paprika, grønn, rå: 115 mg
9) Rosenkål, norsk, rå: 113 mg
10) Persille, norsk, rå: 108 mg
11) Molter, rå: 95 mg
12) Paprika, grønn, kokt: 75 mg
13) Brokkoli, norsk, rå: 70 mg
14) Jordbær, rå: 69 mg
15) Brokkoli, fryst: 68 mg
16) Spisskål, rå: 66 mg
17) Brokkoli, importert, rå: 65 mg
18) Knutekål, rå: 62 mg
19) Rødkål, rå: 60 mg
19) Papaya, rå: 60 mg
21) Kiwi, rå: 59 mg
22) Blomkål, norsk, rå: 58 mg
23) Hodekål, rå: 54 mg
23) Spinat, rå: 54 mg
23) Klementin, rå: 54 mg
26) Sitron, rå: 53 mg
27) Persillerot, norsk, rå: 52 mg
28) Appelsin, rå: 51 mg
29) Brokkoli, kokt: 47 mg
30) Sukkererter, norsk, rå: 46 mg
30) Lime, rå: 46 mg
32) Litchi, rå: 45 mg
33) Blomkål, norsk, fryst: 42 mg
34) Kumquat: 39 mg
35) Blomkål, kokt: 38 mg
36) Mango, rå: 37 mg
36) Nektarin, rå: 37 mg
38) Grapefrukt, rå: 36 mg
38) Hyllebær, rå: 36 mg
40) Kålrot, kålrabi, norsk, rå: 35 mg
40) Hodekål, kokt: 35 mg
42) Persillerot, kokt: 34 mg
43) Asparges, rå: 33 mg
43) Asparges, hermetisk, avrent: 33 mg
45) Stikkelsbær, rå: 32 mg
46) Fersken, rå: 31 mg
46) Neper, norsk, rå: 31 mg
48) Mangold, sølvbete, rå: 30 mg
49) Rips, rå: 27 mg
50) Tomat cherry, importert, rå: 26 mg
50) Kastanjer, ristede: 26 mg
50) Melon, kantaloup, rå: 26 mg