NRK Meny
Normal

Ønsker forbud mot surfing og kiting

Fugleforskere ønsker helårsforbud mot surfing og kiting langs jærstrendene.

Surfing på Jæren

Surfere på Borestranda.

Foto: Daniel Bjur / NRK

- Problemet med disse vannsportsaktivitetene er at de går direkte inn i fuglenes oppholdsområder, Steinar Eldøy.

Eldøy er fugleforsker, og ønsker ett helårsforbud for surfing og kiting på åtte ulike steder langst jærstrendene. Han mener fuglene bør ha fred hele året, og ikke bare i vintersesongen slik det er i dag.

– Det hjelper ikke at fuglene flyr vekk og setter seg ett annet sted eller at kiterne styrer unna dem, sier han.

Steinar Eldøy håper at fylkesmannen, som nå tar en ny gjennomgang av forvaltningsplanen for strendene, utvider fredningstiden.

– Forstyrrer ikke fuglene

Kiterne er uenige, og mener de tar hensyn til fuglelivet.

– Hvis de kommer inn mot meg så kan det være jeg snur eller tar kiten litt lavere, for å ikke forstyrre de mer enn jeg gjør, sier Torstein Time Nødland.

Han er en av de yngste og beste kiterne i Norge, og mener han tar hensyn til fuglene, og at sporten ikke gjør noe skade.

– Det er sjelden det er fugler på stranden når jeg kiter, for vi kiter jo bare når det er vind. Hvis det er fugler bruker de å være langt unna oss, sier Nødland.

Foreslår Borestranda

– Den beste måten å styre unna er å oppholde seg i de områdene som ikke er så viktige for fuglene, sier fugleforsker Steinar Eldøy.

Han foreslår Borestranda som er godt alternativ for surfere og kitere.

– Borestranda er et av de områdene der det ikke er fuglelivsfredning, og som også er godt for slike vannsportsaktiviteter.

Eldøy mener at med årene har det blitt en mye større aktivitet på jærstrendene og at det går utover fuglelivet.

– Må åpne opp Jærkysten

Styremedlem i Stavanger Kiteklubb, Marcus H. Eikeland, er fornøyd med forvaltningsplanen slik er i dag.

– Skal vi låse ned Jærkysten og gjøre den utilgjengelig for folk? Vi må legge tilrette for at folk kan få bruke den, sier han.

Han håper at fylkesmannen ikke gjør det vanskligere for dem å utfolde seg i bølgene.

Har merket engasjementet

Per Kristian Austbø er naturforvalter hos fylkesmannen. Han tror ikke det blir store forandringer i forvaltningsplanen som legges frem i løpet av de neste månedene.

– Vi vil forsøke å lage en ny undersøkelse i samarbeid med både fugleinteresseorganisasjoner og surfeorganisasjonene, sier han.

Austbø har merket at temaet skaper stort engasjement i flere miljøer.

– Vi registrerer jo en uvanlig høy konflikt rundt dette. En er jo ikke ute etter å ta enkelte grupper her, men det er en forstørrelseseffekt her som også gjelder folk og idrett forøvrig i disse områdene, sier Per Kristian Austbø.