Norges sterkeste kort i Stavanger Major

Verdens volleyballelite er i Stavanger for å kjempe om premier og verdifulle poeng i verdenscupen. Tre norske damelag er i gang med hovedrunden i Stavanger Major.

Janne Kongshavn og Victoria Faye Kjølsvik under Stavanger Major

Janne Kongshavn og Victoria Faye Kjølsvik under Stavanger Major.

Foto: Eirin Larsen / NRK

32 av verdens beste sandvolleyballpar, fra 30 land, er på plass i Stavanger. Som før er en runde av Swatch World Series lagt til byen, og det er en av de største turneringene i serien.

Stavanger Major, sandvolley i Stavanger

Glissent på tribunen i regnet onsdag.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Sveinung Byberg

Sveinung Byberg er turneringsansvarlig i Stavanger Major.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– De fleste beste kommer hit. Det er en av turneringene med flest poeng i potten, som spillerne trenger for å kunne få plass i VM og OL. I tillegg er det en av de største pengepremiene. Så konkurransen er hard, sier turneringsansvarlig Sveinung Byberg.

Nå er kvalifiseringen over og hovedrunden for damer er allerede i gang. Mennenes hovedrunde starter i morgen, og turneringen fortsetter med finalespill, og finaler på søndag.

I går spilte Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas om plass i hovedrunden, men tapte mot et russisk lag.

Kongshavn/Kjølberg er norske favoritter

Janne Kongshavn (31) fra Haugesund og Victoria Faye Kjølberg (20) fra Asker utpekes av flere som Norges beste håp om avansement.

– De er absolutt vårt sterkeste kort. De kom seg videre fra hovedrunden i fjor, og tapte knepent mot Argentina i sluttspillet. De vil nok ha revansj i år. De har også gjort det kjempegodt i oppkjøringa, sier mediesjef Yngvild L. Schei.

I gruppe H møter Kongshavn/Kjølberg Spania, Polen og Argentina. Kampen mot Argentina går i dag klokka 14:20, og de møter Polen i kveld klokka 20:00. Spania møter de i morgen.

– De er det norske kvinnelaget som har størst sjanse til å ta seg videre fra hovedrunden. De kom lengst i fjor, og har vist gode takter, sier Byberg.

Heia-gjengen til Janne Kongshavn og Victoria Faye Kjølsvik

Heia-gjengen til Janne og Victoria. Far til Janne, John Kongshavn til høyre.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Poengsanking gir skyhøyt nivå

De to andre norske damelagene; Janne Pedersen og Cindy Treland, og Vilde Solvoll og Ingrid Lunde er ferskere, og ikke i favorittsjiktet.

Pedersen/Treland har havnet i gruppe D med Slovakia, Tyskland og Brasil. Deres første kamp mot Brasil tapte de 2-0 i sett. De møter Tyskland samme dag klokka 19, og Slovakia torsdag 11.

Janne Pedersen og Cindy Treland under Stavanger Major

Janne Pedersen og Cindy Treland under kampen mot brasilianske Juliana/Antonelli under Stavanger Major.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Solvoll/Lunde er med i gruppe B, og møter dermed lag fra Nederland, Australia og USA. De tapte sin første kamp mot Nederland onsdag formiddag. Klokka 17 onsdag møter de Australia, og torsdag USA.

– Disse to lagene er også kjempegode, men vi er inne i OL-kvalifiseringssesongen og nivået er skyhøyt, sier Schei.

– De er ferskere, og har ikke vært med på så mange internasjonale turneringer, men er gode lag og kjemper godt, sier Byberg.