Nå kan Thorir Hergeirsson kalle seg «ridder»

Tirsdag fikk den populære håndballtreneren en ny type medalje i samlingen sin.

Thorir Hergeirsson med sin ridder-medalje.

Thorir Hergeirsson er hjemme igjen på Klepp, og kan vise frem ridder-medaljen han fikk tirsdag.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Denne er litt annerledes enn de andre medaljene mine, ja, sier Thorir Hergeirsson og viser frem et skinnende kors med en blå sløyfe.

Tirsdag ble Hergeirsson, som er landslagstrener for de norske håndballjentene, utnevnt til Ridder av første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Han og kona Kirsten Gaard deltok også på gallamiddag på Slottet, i forbindelse med at den islandske presidenten var på statsbesøk i Norge.

– Regner du med at håndballjentene titulerer deg som ridder på neste landslagssamling?

– Jeg håper ikke det. Men noen av de kommer sikkert til å tøyse med det, sier Hergeirsson.

Ordnet gallaantrekk i rekordfart

Medaljen ble delt ut på den islandske ambassaden i Oslo, uten noen form for formell ramme. Men på Slottet kan man ikke komme uten å være riktig kledd. Det kom litt brått på Hergeirsson, som vanligvis er å se i treningstøy.

– Jeg kom hjem fra Frankrike på mandag, og hadde tenkt å stille i en fin mørkegrå dress jeg har. For sikkerhets skyld spurte jeg likevel noen på ambassaden om det var streng dresskode på gallamiddagen. Det kunne vedkommende bekrefte, så da måtte jeg få ordnet meg kjole og hvitt i rekordfart, sier islendingen.

Kona Kirsten Gaard storkoste seg på Slottet.

– Det var kjempestas. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme på middag til Kongen. Jeg er veldig stolt av ridderen min, sier hun.

Kongen Harald og Dronning Sonja holder gallamiddag Islands President Guðni Th.

Thorir Hergeirsson og kona Kirsten Gaard på Slottet tirsdag kveld. Hergeirsson ble utnevnt til ridder samme dag.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Måtte flytte medaljen tre ganger

Med gallaantrekket på og på vei til Slottet i Oslo, dukket et nytt problem opp: Hvor på jakken fester man egentlig en medalje fra Kongen?

– Det er mange ulike ordener, og det er voldsomt viktig hvor de skal plasseres. Og jeg hadde ikke vært borti dette før, sier Hergeirsson.

De forsøkte å søke på nettet, men ulike nettsider ga ulike råd. Etter å ha flyttet på medaljen tre ganger, traff de endelig på et menneske på Slottet som kunne vise de hvor det gjeve korset skulle plasseres.

– Vi var altså inne der før vi fant ut hvor medaljen skulle henge, sier Kirsten Gaard og ler.

Thorir Hergeirsson og Kirsten Gaard.

Thorir Hergeirsson og kona Kirsten Gaard i finstasen.

Foto: Privat

Håndball og laksefiske

Det er en kjent sak at Kong Harald er svært sportsinteressert. Hergeirsson fikk tid til å snakke både håndball og hobby med Kongen.

– Jeg har møtt ham før, og Kongen er veldig folkelig. Han er også enormt sportsinteressert og godt orientert. Vi snakket litt om håndball og litt om laksefiske, sier Hergeirsson.

– Laksefiske?

– Han er en rutinert laksefisker, og jeg liker å holde på med det som hobby. Så det passet fint.