Hopp til innhold

Ble fullstendig pleietrengende etter grov vold – mindreårig tiltalt

En mindreårig er tiltalt for grov kroppsskade mot utviklingshemmede Tor Inge Dahl fra Karmøy. Etter overfallet trenger Dahl hjelp til alt.

Tor Inge Dahl

Før han ble utsatt for blind vold var Tor Inge Dahl en aktiv mann som gledet mange i bygda Vea på Karmøy der han bodde.

Overfallet på Tor Inge Dahl rystet Norge i fjor sommer. 59-åringen var en aktiv mann som gledet mange i bygda Vea på Karmøy der han bodde.

Nå tilbringer han dagene i senga eller i rullestolen, og trenger hjelp til alt.

– Han har ikke noe liv lenger. Det er totalt forandret. Han kan ikke spise selv, eller bruke hendene eller kroppen til noe. Han er avhengig av hjelp døgnet rundt.

Det forteller Martin Dahl, broren til Tor Inge.

Volden gjorde ham invalid

Ifølge tiltalen, som nå er tatt ut av Haugaland og Sunnhordland tingrett, ble Tor Inge Dahl slått i bakken med knyttneve av en mindreårig gutt.

Dahl ble påført flere brudd i ansiktet, hodeskallen og blødning i hjernen.

Tor Inge Dahl ble funnet bevisstløs på bakken

Tor Inge Dahl ble slått i bakken lørdag 12. august 2023, like ved Vedavågen skole, bare 100 meter fra omsorgsboligen han bodde i.

Foto: Privat

– Det er helt forferdelig. Det er utenkelig og uvirkelig at dette kunne skje her på Karmøy, sier broren.

– Får dere kontakt med Tor Inge?

– Vi får litt kontakt med han av og til. Han ser på oss med øynene og blunker litt, og prøver å si ja eller nei.

Ifølge tiltalen er den medisinske invaliditeten til Tor Inge Dahl estimert til 75 til 100 prosent.

Dahl ble operert ved Haukeland universitetssjukehus etter overfallet, og var lenge tilkoblet respirator. Etter et rehabiliteringsopphold på Nordås, ble han overført til Vea sjukehjem i januar, hvor han fortsatt er innlagt.

NRK har vært i kontakt med guttens forsvarer, advokat Christina Winsor. Hun ønsker foreløpig ikke å kommentere tiltalen.

Overfallet ble filmet

Selve volden mot Tor Inge Dahl ble filmet, og videoen ble delt i sosiale medier.

NRK har sett videoen, og den viser at Dahl ble angrepet uten noen form for provokasjon. Dette har statsadvokaten i Rogaland også lagt vekt på i tiltalen.

«Kroppsskaden er grov fordi (...) den har skjedd uten foranledning og er motivert av fornærmedes nedsatte funksjonsevne».

Rettssaken mot gutten som er tiltalt for grov kroppsskade mot Tor Inge Dahl starter i Haugaland og Sunnhordland tingrett 13. mars. Det er satt av tre dager til saken.

Strafferammen for tiltalen er på over seks års fengsel.

– Det skal bli godt å få den overstått. Det betyr jo ikke noe for Tor Inge, han ligger jo der uansett. Det blir kanskje lettere for oss å gå videre etterpå, det vil jo tiden vise, sier Martin Dahl.

Bodde for seg selv

Før overfallet bodde Tor Inge Dahl i omsorgsbolig, og klarte seg stort sett selv. Han både handlet og laget mat på egen hånd, men fikk noe tilsyn.

– Han er en snill mann som hele livet sitt har brukt de små ressursene sine og trygden sin på å hjelpe andre, fortalte Martin Dahl til NRK få dager etter overfallet.

Martin Dahl.

Martin Dahl forteller at broren Tor Inge stort sett tilbringer dagene i sengen eller i rullestolen, og at det er vanskelig å få kontakt med ham.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Dagen før rettssaken begynner fyller Tor Inge Dahl 60 år. Feiringen blir veldig annerledes enn det familien hadde sett for seg.

– Det blir en spesiell 60-års feiring som vi skal lage til for ham på sykehjemmet. At det skulle bli sånn, hadde vel ingen trodd. Så det blir en vanskelig fødselsdag, avslutter Martin Dahl.

Flere nyheter fra Rogaland