Hopp til innhold

Her prøver kulturministeren seg som dikter under åpningen av Garborgsenteret

Onsdag sto kulturminister Anniken Huitfeldt for den offisielle åpningen av Nasjonalt Garborgsenter på Bryne. Se hvordan det gikk da hun prøvde ut «dikterhjulet»

Nasjonalt Garborgsenter åpnet for publikum i sommer, men først i dag var det offisiell åpning. I løpet av juli var 500 mennesker innom, og senteret håper på økt interesse framover. Kulturministeren lot seg i alle fall begeistre i dag.

Kulturministeren lot seg begeistre av blant annet «dikterhjulet» på Garborgsenteret.

Hun har gitt sju millioner til Garborgmuseet som ligger på Bryne, og under den offisielle åpningen onsdag fikk kulturminister Anniken Huitfeldt for første gang prøve ut flere av senterets Garborg-inspirerte øvelser.

Deriblant fikk hun testet ut sine evner som dikter i «Dikterhjulet»

Kulturministeren har aldri skjult sin begeistring for Arne og Hulda Garborg, og onsdag formiddag sto hun for den offisielle åpningen.

– Veldig viktig

Selv om Garborg skrev sine romaner for over hundre år siden, mener ministeren at innholdet er relevant den dag i dag.

– Han kan fortelle mye av den historiske utviklingen i Norge, i tillegg til mye av de refleksjonene man har som menneske. Sammen med kona si Hulda Garborg er han veldig viktig, sier Huitfeldt til NRK.

– Så er han jo også en europeisk kulturperson. I likhet med mange kunstnere i Rogaland er han like opptatt av det som skjer i Europa som i Oslo.

Lave besøkstall

Inger Undheim

Inger Undheim hos Nasjonalt Garborgsenter tror besøkstallene vil øke.

Foto: Erik Waage / NRK

Til tross for at det var fullt hus under den offisielle åpningen har besøkstallene gått trått siden dørene åpnet i sommer. Bare 500 mennesker vært innom.

Nå håper senteret at interessen øker.

– Jeg satser på munn-til-munn-metoden, sier Inger Undheim, daglig leder i Nasjonalt Garborgsenter.

– Jeg håper at de som er her inne vil oppleve at dette var en veldig kjekk plass å være. Og jeg har allerede sett at mange blir inspirert både til å lese og skrive selv etter å ha vært her, fortsetter hun.

Huitfeldt mener skoleklasser må engasjeres for at senteret skal trekke til seg besøkende.

– Der har for eksempel Jærmuseet vært veldig gode i forhold til å inkludere skolens læreplaner i virksomheten sin. Så det har jeg stor tro på, avslutter hun.