Hopp til innhold

Helsefarlig helsekost

Helsemyndighetene har avslørt omfattende fusk med helsekostprodukter.

Piller

Helsekost blir tilsatt legemidler for å virke slik reklamen sier de skal gjøre.

Foto: ScanStockPhoto

Det er lagt ned omsetningsforbud for 25 helsekostprodukter i Norge. Produktene skal ifølge reklamen ha potensfremmende, oppkvikkende eller slankende effekt.

Helsekostproduktene er tilsatt legemilder, selv om dette ikke er tillatt. Forbudet kommer etter et pilotprosjekt som Folkehelseinstituttet har gjennomført sammen med Statens Legemiddelverk og Mattilsynet. Tilsammen ble 82 helsekostprodukter kontrollert.

- Stor helsemessig risiko

Det ble funnet registrerte legemidler mot impotens i tre av produktene som reklamerte med potensfremmende effekt.

I det ene av midlene var mengden virkestoff pr tablett over tre ganger høyere enn anbefalt terapeutisk dosering. Innholdet av legemiddelstoffer i alle de tre produktene var såpass høyt at de sannsynligvis er tilsatt med hensikt, for at produktene skal ha den virkningen det markedsføres med, skriver Folkehelseinstituttet

Når det samtidig ikke er informert om innholdet av legemiddelstoffer i produktmerkingen, har forbrukerne ingen mulighet til å ta eventuelle forhåndsregler. Dette kan utgjøre en stor helsemessig risiko.

Overdoser med koffein

I 17 produkter ble det funnet koffein. Ifølge Folkehelseinstiuttet hadde bare to av produktene innholdsdeklarasjon som sa at det var koffein i dem.
Hvis man tok anbefalt døgndose av disse produktene, ville man imidlertid få i seg mer koffein enn det som er anbefalt (300 mg/døgn). Til sammenligning inneholder en kopp kaffe (1,5 dl) mellom 50 og 100 mg koffein.

Bedre kontroll

Produktene som ble valgt, ble tatt ut på bakgrunn av annonser/markedsføring som lovet stor virkning. Prøveuttaket representerer derfor ikke et gjennomsnitt av hva som finnes på markedet i dag. Folkehelseinstituttet mener resultatene viser at det er behov for en mer systematisk kontroll av kosttilskudd, og at denne kontrollen må omfatte kjemisk analyse. Prosjektgruppen ønsker å videreføre samarbeidet og utarbeide en plan for mer rutinemessig og systematisk kontroll av slike produkter.

Urtemedisin

Kontrollen med helsekostprodukter må bli bedre, mener Folkehelseinstituttet.

Foto: ScanStockPhoto