Hopp til innhold

Gode kritikker til Skambankt

I dag slippes den andre platen til Skambankt. Fengende låter og skamgodt er kritikernes dom.

Skambankt
Foto: Audestad, Paal

Bladet Mann skriver at "Eliksir" er en plate som treffer og bommer om hverandre, men at fengende låter som "Dynasty" og "Tyster" gjør at platen lander på beina.

Rogaland Avis skriver at "Eliksir" er det knallsterke "Skambankt" på nytt, men med en del nytt krydder. Skamgodt er konklusjonen.

Klepp-band

Frontfiguren i Skambankt er Kaizers-gitaristen Terje Vinterstø. Lenge var bandet er rent Klepp-band, men i 2005 fikk de en ny trommeslager fra Hammerfest.

Det var i 1994 at "Skambankt" fikk en rask fødsel på Klepp Rockeklubb. Et band som skulle spille der dukket ikke opp, og dermed snekret Ted Winters, Don Fist og Hanz Panzer sammen  ni låter på tre timer. Etter det ble det noen spillejobber høsten 1994 og våren 1995. Så ble det pause.

Reunion

Først 10 år senere fant de ut at de skulle spille sammen igjen da de møttest på et utdrikningslag. En demotape ble laget og dermed var det ikke langt til første plate "Skambankt", som fikk svært gode kritikker.

Skambankt og Kaizers Orchestra
Foto: Paul Audestad

Bandet blir sammenlignet  Sex Pistols, Ramones og Stooges. Men også Kaizers Orchestra har de blitt sammenlignet med, noe som ikke er så rart når frontfigur Terje Vinterstø alias Ted Winter spiller gitar i nettopp Kaizers. Til adressa.no sier han at det er et tveegga sverd.

Kaizers Orchestra

- Det er plagsomt med journalister som hører Kaizers i alt Skambankt gjør, men samtidig har det hjulpet oss i gang, sier Vinterstø.

Kompromissløs punkrock med tekster med sterke meninger. Det er musikken til Skambankt kort fortalt. Til NRK forteller de at de er inspirert av band fra Blitz-huset i Oslo. De liker å sette ting på spissen, og få ut aggresjon.

Hør intervju fra 2004 med Skambankt her.

Sterke meninger

- Vi fikk sagt mye på vår forrige plate, og nå har vi gått litt videre i våre meninger, sier Vinterstø.

"Tyster" og "Dynasty" fra det nye albumet "Eliksir" spilles for tiden mye på P3, og førstnevnte låt er blitt en radiohit. I februar legger bandet ut på turne. Turnestart blir i Stavanger. Deretter to uker rundt i Norge før Danmark får besøk. Etter det første albumet gjorde Skambankt tre konserter i Danmark som ble en suksess.

Og navet til nye platen - "Eliksir" - er inspirert av Harry Potter. 

-  Platen er en slags rocke-styrkedrikk, sier Vinterstø.