Hopp til innhold

Glemte å tegne innboforsikring – mistet alt i brann

Klærne hun har på seg, to skift til babyen og en stellebag. Det er alt småbarnsmor Jeanett Dyrseth har igjen etter at boligen hennes i Haugesund brant.

Jeanett Dyrseth

Jeanett Dyrseth og familien mistet alt de eide da huset på Kvala i Haugesund begynte å brenne fredag. Og Dyrseth hadde glemt å tegne innboforsikring.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Jeg er på bar bakke. Alt som jeg har jobbet og spart for i 30 år, er borte, sier Jeanett Dyrseth med gråtkvalt stemme.

Hun, samboeren Tobias Steinsvik og deres tre barn var på besøk hos Steinsviks foreldre i Vikebygd da brannen brøt ut fredag.

Da politiet ringte kastet familien seg i bilen hjem til huset på Kvala i Haugesund. Men det var ingenting å gjøre. Absolutt alle eiendelene deres var forsvunnet i brannen.

Og paret har ingen innboforsikring som kan dekke tapene.

– Vi har nå lært på den harde måten, sier Dyrseth.

Det var Haugesunds Avis som først skrev om saken.

Skulle spare noen kroner

Dyrseth har alltid hatt innboforsikring, men den forrige leiligheten familien bodde i var møblert. Det var derfor ikke så viktig med innboforsikring, og Dyrseth kuttet den ut for å spare noen kroner.

Og da de flyttet inn i huset på Kvala kom babyen til verden.

– Da går du jo inn i en egen boble. Det gikk helt i glemmeboka, og det tok mange timer etter brannen før jeg innså at alt som vi har mistet, er tapt, for vi har ikke innboforsikring, sier Dyrseth.

– Alle må sjekke om de har innboforsking og andre forsikringer, for dette unner jeg ingen! oppfordrer hun.

Én av ti har ikke

Cirka én av ti nordmenn har ingen innboforsikring. Det viser en undersøkelse utført av Gjensidige i 2013. Ifølge pressetalsmann Bjarne Aani Rysstad er tallet det samme i dag.

– Vi synes det er veldig synd. De som ikke har innboforsikring løper en høy risiko hvis det verste skulle skje, sier han.

Blant dem som ikke har innboforsikring, tror Rysstad det er få som har tatt et bevisst valg om å ikke ha.

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige

Bjarne Aani Rysstad, pressetalsmann i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Ofte er det litt forvirrende hvilken forsikring som følger med boligen.

– Bor man i en blokk eller annet sameie er det en brannforsikring gjennom borettslaget som dekker eiendomsmassen. Men det flere ikke vet, er at denne forsikringen ikke inneholder noen innboforsikring. Den må man tegne selv, sier han.

Tingene dine er ofte mer verdt enn du tror, ifølge Rysstad.

– Når du setter opp et regnestykke på hva den og den buksa koster, så blir det fort mange tusen kroner, sier han.

Overveldet av støtte

I Haugesund er det – tross alt – noen lyspunkter for Jeanett Dyrseth og familien.

– Folk har kommet med klær og utstyr. Det har vært kronerulling for å hjelpe oss økonomisk. Det er helt overveldende. Jeg vil takke hver enkelt person som har tenkt på oss og hjulpet oss. Jeg er så takknemlig for absolutt alt, sier hun.

Også organisasjonen Hjerte for mennesker i Haugesund har hjulpet til. Blant annet har organisasjonen fikset én uke på hotell for familien.