Hopp til innhold

Pasienter flykter fra Helse Fonna

Pasientflukten fra Helse Fonna kostet helseforetaket nærmere 180 millioner kroner i 2009.

Helse Fonna
Foto: NRK

Det er særlig i de indre strøkene i Ryfylke og Hardanger at det er størst pasientflukt.

Mange blir sendt bort av medisinske årsaker, men en del av disse pasientene kunne helseforetaket ha behandlet selv.

Vil snu trenden

Administrerende direktør Kari Ugland i Helse Fonna, sier de har startet et arbeid med å markedsføre tjenestene i Helse Fonna, blant annet overfor fastlegene, for å snu trenden.

– Det er viktig for oss at vi kan dokumentere et kvalitativt godt tilbud, det er det helt sentrale. Vi har startet et arbeid, hvor vi beskriver de somatiske helsetjenestene våres og innholdet i sykehusene. Det er det som er viktig, og det er det vi har jobbet med i hele 2009, sier Ugland.

Pasientene velger selv

Flere leger i de indre strøkene av Rogaland og Hordaland mener de benytter seg av Helse Fonna sine tjenester i stor grad. Det er heller pasientene som velger å dra til Stavanger og Bergen av eget ønske, og dermed benytter seg av fritt sykehusvalg. Det sier kommunelege Bjarne Bråtveit i Suldal.

– Tradisjonelt sett har Stavanger alltid vært byen for Suldal, og fortsatt er kommunikasjonen best mot sør, i og med at vi har Vestermaran. Mange har slekt og bekjentskap i byen, som gjør at når de blir innlagt så ønsker de seg til Stavanger. Så det at vi bruker Stavanger mest, har for såvidt ikke noe med våre faglige preferanser å gjøre, men at en god del pasienter ønsker seg til byen, sier Bråtveit.

Også almennlege i Haugesund Svein Gisle Apeland mener han sender de pasientene han kan til Haugesund sjukehus, i stedet for Bergen og Stavanger. Han tror det er flere grunner til pasientflukten.

– Det går vel på at en del av avdelingene fungerer ikke like optimalt, og at folk har klokketro på hvor lenger opp en kommer i systemet , desto bedre service får du, og det siste er vel definitivt ikke alltid tilfellet, sier Apeland.

Negative ringvirkninger

I forrige uke gikk en arbeidsgruppe på Stord til angrep på Helse Fonna, og ville heller bli langt under helse Bergen på grunn av misnøye med sentraliseringen av enkelte oppgaver til Haugesund. Apeland mener den indre striden kan skape negative ringvirkninger.

– Hadde en samlet kreftene, så ville en nok fått et bedre og mer oppegående tilbud. Hvis folk på Stord nå føler at de lever i halvskyggen av Haugesund, så tror jeg definitivt de får det noe kjøligere av å leve i helskyggen av Haukeland, sier Apeland.

Administrerende direktør i Helse Fonna, Kari Ugland håper ikke den indre uroen i foretaket fører til ytterligere pasientflukt.

– Men det kan vi aldri se bort fra. Denne uroen seg om organisering og ikke om pasientbehandling, og det får fokuset bort fra det som faktisk betyr noe i denne saken, sier Ugland.