Hopp til innhold

«Restauration» tilbake på sjøen

En nøyaktig kopi av Restauration ble sjøsatt på Finnøy i dag. Den orginale sluppen fraktet de første utvandererne til Amerika.

"Restauration"

Det var folkefest da «Restauration» ble sjøsatt på Finnøy i dag.

Foto: Øystein Otterdal/NRK

4. juli 1825 reiste «Restauration» fra Stavanger med de første 52 utvandrerene som tre måneder senere steg i land i Amerika. Utreisen i 1825 markerer starten på masseutvandringen som fant sted i Norge på 1800- og 1900-tallet.

Siden 2007 har Ryfylke Trebåtbyggeri jobbet med å bygge en nøyaktig kopi av båten, og i dag ble Restauration sjøsatt i en folkefest på Finnøy.

– En stor dag for Finnøy

Arne Nordbø har jobbet i en årrekke med å få bygget den tro kopien av Restauration, og han var spent da båten for første gang skulle få vann under kjølen.

– Dette er veldig stort. Det har tatt tid, men med så mange gode støttespillere har det vært enkelt å gjennomføre dette. Jeg legger merke til at nå svirrer det tusen tanker i hodet, for dette er kjekt å være med på, sier han Nordbø til NRK Rogaland.

Styreleder i Stiftelsen Emigrantskipet Restauration, Jorunn Strand Vestbø, mener dagens begivenhet har en nasjonalhistorsik betydning. Sjøsettingen betyr mye for Finnøy, stavangerregionen og hele landet mener hun.

– I sin tid var Restauration den første organiserte utvandringen fra Norge. Folk reiste fra Norge for å få et bedre liv, og det er gjerne årsaken til at folk flytter også i dag, sier Vestbø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Restauration

Historieinteresserte Hanne Krogh tok pause fra plateinnspilling med Bobbysocks og inviterte seg selv til den store dagen på Finnøy.

Foto: Øystein Otterdal

Fornøyd båtbygger

Det er båtbygger Jørn Flesjå i Ryfylke Trebåtbyggeri som har bygget kopien. Noe tall på hvor mange timer han har brukt på å bygge båten har han ikke. I starten arbeidet han alene, men den siste tiden har fem mann delt på oppgaven.

I dag smilte han fornøyd mens Restauration sakte og kontrollert ble satt på sjøen.

– Jeg har det veldig godt nå, innrømmer Flesjå.

– Er det en lettelse å se at den flyter?

– Nei, det var jeg nokså sikker på at den ville gjøre, men det er alltid godt å få en båt på vannet, sie den stolte båtbyggeren.

Døpes i Stavanger

Den 16. juni skal Restauration døpes i Stavanger. Den 26. juni skal den være tilstede under Slusedagene i Skjoldastraumen, mens den 1.- og 2. juli vil båten kunne sees på Skudefestivalen i Skudeneshavn på Karmøy.

Restauration skal også besøke Tomatfestivalen på Finnøy, Sildajazzen og Havnedagene i Haugesund og ONS i Stavanger.

Restauration

Endelig var kopien av utvandrerskuten trygt på vannet.

Foto: Foto. Øystein Otterdal