– Statoil bløffer om oljesand og har urealistiske mål

Statoils tidligere oljesanddirektør mener selskapet lover mer enn det kan holde.

Leismer in Canada

Statoils anlegg for utvinning av oljesand i Canada.

Foto: Øyvind Hagen / Statoil

Dr. Robert G. Skinner

Dr. Robert G. Skinner er Statoils tidligere direktør i Canada.

Foto: Canadian school of energy

Dr. Robert G. Skinner var frem til 2010 direktør i Statoil Canada. Han var rådgiver for selskapet da det gikk inn i oljesand. I en artikkel i Oxford Energy Forum, som utgis av renommerte Oxford University, slår han fast at teknologiforbedringer innen oljesand foregår sakte, melder Teknisk ukeblad.

– Et hvert selskap som hevder at dets teknologiprogram vil frembringe teknologiforbedringer og utslippskutt utover noen beskjedne prosentpoeng innen 10 år, uten engang ha satt stål i bakken for å teste dem ut, er enten naive eller så prøver de å mislede noen, skriver han i artikkelen.

– Problematisk med utslippsmål som ingen forstår

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad sier han at selv om han synes det er misvisende, forstår han hvorfor Statoil kommer med slike uttalelser.

– Problemet er at de ansatte, norske myndigheter og nordmenn generelt forventer at selskapet skal være best og renest i verden. De forteller disse historiene for et norsk publikum. Kanadiske konkurrenter kan synes dette er morsomt, men det er problematisk at Statoil kommer med utslippsmål som ingen forstår, samtidig som kanadiske myndigheter forhandler med industrien om nye utslippskrav, sier han.

– Skal utvikle teknologi

Lars Christian Bacher

Lars Christian Bacher er direktør for Statoil i Canada.

Foto: Statoil

Nåværende direktør for Statoil Canada, Lars Christian Bacher understreker selskapets uttalte mål om å kutte utslippsintensiteten fra selskapets oljesandproduksjon med 25 prosent innen 2020 og 40 prosent innen 2025.

– Vi skal klare det gjennom utvikling av ny teknologi. For Statoil er teknologiutvikling selve grunnstammen. Fra dag én satte vi oss ned for å se på hvordan vi kan øke verdien på denne ressursen ved å utvinne den med lavere kostnader og utslipp, sier han til teknisk ukeblad.

Han holder fast på at Statoils mål er realistiske. Han viser til at Statoil allerede har oppnådd høy effektivitet på sitt første prosjekt, Leismer.

– Vi har allerede oppnådd halvparten av målet vårt på 25 prosents reduksjon innen 2020, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland