– Hun kan bli akkurat så god hun vil

Nivået på norsk sandvolley har sunket de siste årene, mener treneren til Benedicte Maaseide (19) og Hanne Haugen Aas (27). Men nå skal det snu.

Benedicte Maaseide

Benedicte Maaseide og makker Hanne Haugen Aas er hjemmelaget på åpningsdagen til Stavanger Major.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Underdog ja. De er jo bedre enn oss, men vi skal kjempe alt vi kan for å prøve å slå dem, sier Benedicte Maaseide (19).

Hun ligger på et blått teppe i sanden på oppvarmingsbanen til Stavanger Major, har beina i været og sender dem fra sid til side. Foran henne foregår oppvarmingen til verdens beste sandvolleyballspillere.

Sandvolleytalentet fra Sandnes er neste i oppvarming, sammen med makkeren hennes, 27 år gamle Hanne Haugen Aas. Det er en time igjen til kvalifiseringskamp. De slo de andre norske lagene som kjempet om «wild card» inn i verdenscupturneringen i Stavanger. Nå skal de møte russiske Ukolova/Birlova ranket som de nest beste i turneringen.

Ferskt samarbeid

Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas varmer opp

Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas i oppvarming før Stavanger Major.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Det er kun to måneder siden Maaseide og Haugen Aas fant hverandre. Benedicte Maaseide har fullført tre år på toppvolleyballinjen i Sand i Ryfylke. Hun er datter av sandvolleylegenden Bjørn Maaseide, som har EM-gull og seier i verdensserien på merittlisten.

Så det er ikke rart at den brasilianske treneren hennes, tidligere tysklandsproff Ricardo «Vento» Brunale, sier at:

– Hun har volleyball i blodet. Hun er et konkurransemenneske og er en fighter.

Deutscher Meister, men ikke i sanden

Selv om Hanne Haugen Aas fra Namsos er relativt fersk i sanden har hun en lang innendørs volleyballkarriere bak seg. Googler du henne, får du først svar fra tysk Wikipedia. De slår fast at hun har blitt både Norwegischer Meister og Deutscher Meister. I Norge tok hun seriegull både med UiS og Koll. Men nå har hun flyttet til Stavanger, og trener med Maaseide. Ofte og mye. Hver dag.

Om fem år håper de å representere Norge under OL i Tokyo 2020.

– De er utrolig fokuserte på trening. Så hvor gode de blir kommer an må hvor mye arbeid de legger ned, hvor mye erfaring de klarer å få før det, så vi har litt dårlig tid, sier trener «Vento».

– Vi sikter høyt. Det er veldig synd at nivået på norsk volleyball har sunket såpass mye de siste årene, og vi jobber med å heve det igjen, og prøve å nå verdenstoppen, sier han.

Benedicte Maaseide (19) og Hanne Haugen Aas (27) spilte i dag om plass i Stavanger Major.

VIDEO: Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas spilte kvalifiseringskamp mot Russland i Stavanger Major i dag. Foto: Kees Fjellvang/NRK

Norge - Russland

Og veien mot verdenstoppen er nettopp det dagen i dag handler om. Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas har fått tildelt den høyre benken på langsiden av sanden i Stavanger.

Kun 200 publikummere har funnet veien til tribunen like ved konserthuset i Stavanger. Den rommer 3000, men hovedrunden starter ikke før i morgen. Likevel er desibelnivået idet hjemmelaget entrer banen upåklagelig.

Og applausen fortsetter. Maaseide/Haugen Aas starter kjempebra og leder kampen 6-5. Men så. 6-6. 7-6. Og så videre. Ikke uventet er russerne best. Første sett ender 21-13 og andre 21-11. De norske kvinnene ute av kvalifiseringen, og får ikke plass i morgendagens hovedrunde.

Benedicte Maaseide og Hanne Haugen Aas

«Maas og Aas» takker russerne for kampen.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Vi nådde kvalifiseringen, som var hovedmålet vårt. Men jeg synes det er dumt at vi ikke holdt bedre følge med Russland, men de er et bedre lag. Vi må bare være tålmodige. Vi har spilt to måneder sammen, og kan ikke forvente at alt er perfekt med en gang, sier Maaseide.

– Det var litt nerver i dag, som gjorde at vi ikke klarte å holde følge. Vi gjør mye mer feil enn dem, og på dette nivået kan du ikke gjøre så mye feil. Men det var veldig gøy, sier Haugen Aas.

– Men neste år ...

Denne runden av Stavanger Major er øvelse, men neste gang:

– Neste år! Vi har store ambisjoner og må bare gi det litt tid, sier Maaseide.

Det er nemlig en grunn til at meritterte «Vento» takket nei til flere av verdens beste sandvolleypar. Han ville starte med nesten blanke ark og jobbe med hun han kaller landets største sandvolley-talent akkurat nå.

– Det er en utrolig forskjell på Benedicte for ett år siden, og nå. Hun er i veldig god form og utrolig motivert. Jeg er kjempeimponert, sier han.

OL står på planen, «Vento» sikter høyt og mener hun kan nå så langt hun vil.

– Vi skal leve opp til det. Ingen tvil, sier Benedicte Maaseide.

Benedicte Maaseide og Hanna Haugen Aas

De er ikke storfornøyde med dagens kamp, men Maaseide og Haugen Aas men har store planer for fremtiden.

Foto: Eirin Larsen / NRK