Hopp til innhold

– Du møter liten forståelse

2. april er verdens Autismedag, i regi av FN. Vi har møtt to mødre med barn med diagnosen.

Linda Ellingsen og Merete Fjermestad

Linda Ellingsen (til venstre) og Merete Fjermestad har begge barn med autisme. De forteller at de ofte møter lite forståelse for syndromet.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Ukeplan

Autister har ofte behov for system i hverdagen. Derfor lager Merete Fjermestad ukeplan for barnet hver uke.

Foto: Lasse Hansen / NRK

FN-dagen for bevissthet om autisme har siden 2. april 2008 vært en årlig markering av diagnosen. FN-resolusjonen oppfordrer alle FN-land til å gjøre tiltak for å øke kunnskapen om autisme i samfunnet.

Linda Ellingsen og Merete Fjermestad har hvert sitt barn med autisme. De opplever ofte at folk ikke vet hva autismebegrepet egentlig betyr.

– Folk flest har hørt om autisme, men de vet ikke hva det er, sier Ellingsen.

Uvitenhet

Det er tydelig at mangelen på kunnskap om autisme er stor. Blant tilfeldige personer NRK har snakket med, føler svært få seg sikre på hva autismebegrepet innebærer.

– Jeg har egentlig ikke peiling. Det er vel folk som er litt tilbakestående eller noe sånt, er et av svarene vi får.

– At de er tilbakestående er absolutt ikke sant. Mange av de med Asperger syndrom er veldig oppegående, kan gjerne bli kalt professorer, og kan veldig mye om sine felt, sier Fjermestad.

Hun trekker fram personer Albert Einstein, Steven Spielberg og Bill Gates som eksempler på personer med Aspergers syndrom, en diagnose innen autismespekteret.

Trenger tilrettelegging

Autismebøker

Da Linda Ellingsen fikk vite at hun hadde barn med autisme, gikk hun raskt til innkjøp av bøker om temaet.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Mødrene håper Verdens Autismedag kan være med på å øke menneskers kunnskap om syndromet.

– Du møter mange ganger lite forståelse, som om det er den med diagnosen som er vanskelig. Men egentlig er det samfunnet som ikke er lagt til rette for de med autisme. De er egentlig ikke vanskelige, de trenger bare tilrettelegging, sier Fjermestad.

Selv om barn med autisme kan være høytfungerende på mange plan, vedgår mødrene at det kan være vanskelig å se når barna etter hvert forstår at de ikke er helt som alle andre.

– Du tenker jo på framtiden deres, og lurer på hvordan syndromet vil arte seg når de blir voksne. Kommer de til å få seg jobb og familie? Vil de fungere? Når de blir eldre, kan det være sårt for de å se at de ikke har noen å være med. Det er noe jeg som mor også føler på, sier Fjermestad, og får et nikkende blikk fra Ellingsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mindre komplisert

Bannekort

Istedenfor at barnet til Linda Ellingsen skulle banne når noe var galt, hadde det tidligere et bannekort det skulle vise når det var sint.

Foto: Lasse Hansen / NRK

Likevel er det ikke vanskelig for mødrene å glede seg over de mange positive sidene ved barna sine.

– De er vidunderlige, sier Fjermestad.

– Egentlig kunne vi lært mye av de. Da hadde vi hatt et mindre komplisert samfunn, avslutter Ellingsen.

I forbindelse med Verdens Autismedag markerer Autismeforeningen i Rogaland dagen med å legge ut bøker om autisme på bibliotekene i fylket.

17. april vil de vise filmen "Temple Grandin" i Sola kulturhus 20.00. Visningen er gratis, men billetter må bestilles i forkant.