Hopp til innhold

– Den særnorske ølgardinen er forhistorisk og gammeldags

Gitter som dette kan bli historie dersom Høyre får viljen sin. Partiet foreslår nemlig utvidet salgstid for øl i butikker etter valget til høsten.

Rogaland Høyre vil ha mer liberal alkoholpolitikk, og foreslår ølsalg fra åpning til stengetid i butikkene. I tillegg ønsker partiet utvidet åpningstid for Vinmonopolet.

VIDEO: Vil la butikkene selge øl i hele åpningstiden. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

– Vi synes det er litt ulogisk med ølgardinene, som er et ganske særnorsk fenomen. Øl er en vanlig ordinær salgsvare i dagligvarebutikker og vi skjønner ikke hvorfor det skal finnes en slik gardin som trekkes ned, sier Sveinung Stensland, leder i Rogaland Høyre til NRK.

Sveinung Stensland

Sveinung Stensland, leder i Rogaland Høyre.

Foto: Høyre

Forslaget om å utvide tidene for ølsalg til butikkenes åpningstider er en del av Erna Solbergs liste med 20 punkter som det forventes ar Høyre-lederen vil gjennomføre om hun blir statsminister.

På vanlige hverdager stenger ølsalget i dag klokka 20.00, klokken 18.00 på lørdager. Høyre mener dagligvarebutikkene skal kunne selge øl i hele den ordinære åpningstiden.

Vinmonopolet skal også holde åpent oftere

Tina Bru

Tina Bru, fylkestingspolitiker (H).

Foto: NRK

– Vi ønsker å fjerne disse teppene som skjuler ølkassene i butikkene fordi vi mener det ikke er noe grunn til å ha det lenger. Det er litt sånn forhistorisk og gammelt. Det er på tide å utvide salgstidene for øl slik at man kan kjøpere øl i butikkene åpningstider, sier Tina Bru, fylkestingspolitiker for Rogaland Høyre.

Vinmonopolet skal også få utvidede åpningstider med forslagene til et enklere Norge. Publikum skal for eksempel møte åpne pol både på julaften og nyttårsaften og valgdagen.

Rogaland Høyre holder fylkesårsmøte i Haugesund lørdag og søndag. Der skal forslagene behandles, skriver Haugesunds Avis.

Magne Hamre, Rema 1000

Magne Hamre er daglig leder ved Rema 1000-butikken på Bytunet i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Mer tilgjengelighet gir mer misbruk

Men forslaget om utvidet salgstid for alkohol i butikker og Vinmonopol faller ikke i smak hos Kirkens Bymisjon.

Arne Valen

Arne Valen er daglig leder i Kirkens Bymisjon i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Petter Steen

Petter Steen, ordfører i Haugesund (H).

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det rammer sårbare grupper. All forskning tilsier at dersom du øker tilgjengeligheten på alkohol øker du også skadene knyttet til misbruk, sier Arne Valen, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Haugesund.

Heller ikke innad i Høyre er det full enighet om å selge øl i hele butikkens åpningstid. Haugesundsordfører Petter Steen er skeptisk.

– Undersøkelsene viser også at en del i tillegg til den tradisjonelle norske helgefylla, har adoptert kontinentale drikkevaner. Da blir det ikke enten heller, men både og. Det er skummelt for folkehelsen. Jeg tror vi trenger tid til å venne oss til å ha et naturlig forhold til alkohol, og derfor tror jeg at vi må se ting i en helhet, sier Steen.

– Øl og sprit døgnet rundt på flyplassene

Stensland mener dagens ordning for ølsalg er ulogisk.

– En av de store morsomhetene i Norge er at på flyplasser der kan staten selge øl og sprit døgnet rundt, men med en gang vi er kommet ut av taxfree-området, så har vi disse restriksjonene som er ganske særnorske, sier Stensland.

– Tar dere en vinnersak fra Fremskrittspartiet nå?

– Dette er noe som Høyre har stått for en stund. Det er ikke noen ny Høyre-politikk, men vi mener at nå er det på tide å gjennomføre disse tingene her, sier Stensland.

Flere nyheter fra Rogaland