Hopp til innhold

- Hiv Kielland

Kielland-senter skal skape ny blest om forfatteren Alexander Kielland . Men ikke alle synes at det er nødvendig. - Hiv Kielland, sier Norges humorist Per Inge Torkelsen.

Erlend Aas
Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Er han noen mann å hedre?  Har noen lest Kiellands bøker frivillig?  Vi måtte tvangslese dem på gymnaset, men det var ingen som likte dem.  Hiv Kielland, sier Per Inge Torkelsen. 

Et eget Kielland-senter i Stavanger sentrum må til for å skape ny blest om forfatteren og børste støv av bøkene hans. Det mener en gruppe som har utredet hvordan byen skal investere i litteraturarven fra Kielland. For også i hjembyen Stavanger er Kiellands bøker lite annet enn et vagt minne fra skoletida for svært mange.

Mange har lest "Gift" på skolen, men har ellers ikke noe forhold til Alexander Kielland. Det vil hjembyens hans nå gjøre noe med.

Foreslår Kielland-senter

I går kveld ble Kielland-utredningen lagt fram. En arbeidsgruppe foreslår at det etableres et permanent Kielland-senter i Stavanger innen 2014, med en midlertidig løsning på kulturhuset allerede neste år. Leder i Kielland-forbundet, Magne Drangeid, har vært med i arbeidsgruppa.

- Det er viktig fordi vi har et levedyktig og flott forfatterskap som har tilknytning til denne byen, og da må vi sørge for at det kommer ut til folk i Stavanger og ellers i landet, sier Drangeid.  

 

 

Kiellands gamle hus

Gammelt foto av Kiellands hus ved Breiavatnet.

- Må ligge i bykjernen 

Et Kielland-senter må ligge i bykjernen i Stavanger mener utrederne. Enten på kulturhuset der biblioteket ligger idag, i Norges Bank-bygget der kulturhovedstaden nå holder hus, eller i den snart ledige utenriksterminalen på kaien. Men det utrederne ivrer mest for er arkitektkonkurranse og nybygg i Kiellandhagen, i samarbeid med kulturhuset, sier Elisabeth Hovland, som har ledet arbeidet.

 

 

Kiellandhagen

Kiellandhagen slik den er i dag.

Foto: NRK

Kiellandhagen

- Det er så mange punkter i Alexander L. Kielland som er knyttet opp til sentrum og hans litteratur. Jeg tror det er lettere å få til et bygg i Kiellandhagen nå, fordi de som har kjempet for en kopi av det gamle Kielland-huset tenker seg nå en arkitektkonkurranse på den tomten, og da begynner det å bli spennende, sier Hovland.

Stavangers nye Tusenårssted - det nyrenoverte torget - bør få navnet Alexander Kiellands plass, mener utrederne. Her står statuen av Kielland og skuer utover en plass belagt av stein som ifølge Erling Borgens tv-dokumentar er hugget ut av barnehender i India.

Utrederne går inn for at universitetet utlyser doktorgradsstipendiat om Kielland hvert fjerde år, at det deles ut to årlige mastergradsstipend, at det holdes Kielland-symposium hvert tredje år, at det lages undervisningsopplegg for grunnskolen og nettsted.

- Nok med en statue

Men noen sier stopp. Stavangers mest berømte humorist, Per Inge Torkelsen, har fått nok av heder til Kielland. Han er ikke enig i at Kielland er "en av de fire store". 

- Det var et forlag som bestemte at han skulle være "en av de fire store" for å selge mest mulig bøker. Det er heder nok med en statue midt på torget.

Og i løpet av neste år skal det  avgjøres hvor Kielland-senteret skal ligge.

 

Alexander Kielland på sokkel i Stavanger
Foto: Tom Edvindsen / NRK