Hopp til innhold

Elsker Sokrates - frykter giftbegeret

Lars Nilsen hadde ligget i rennesteinen og røyket sokkene sine, hvis han ikke hadde jobbet i NRK. Nå er han i gang med sitt syttende år med jazz og filosofi i Studio Sokrates.

Lars Nilsen, programleder i Studio Sokrates

– Jeg liker å se andre veier enn alle andre. Hvis alle liker Mozart, så liker jeg Haydn, sier Lars Nilsen.

Foto: Knut Reidar Hoff Andresen / NRK

1. Hva engasjerer deg mest akkurat nå?

Neste prosjekt i Studio Sokrates – som for tida er serien "Filosofer som strøyk i kjærlighet". Både Simone de Beauvoir, Hegel og Augustin fra Hippo blir kåsert over, med en god dose jazz som tilbehør.

2. Hva ville du gjort hvis du ikke jobbet i NRK?

Ha-ha! Da hadde jeg nok ligget i rennesteinen og røyka sokkene mine. Noe med filosofi hadde jeg nok drevet med. Med meg er det sånn at filosofiens historie er med meg hele tiden. Jeg skjønner ikke riktig hvorfor, men faren min brukte å si at min tippoldefar ble kalt «filosofen» av folk som kjente ham oppe i Vesterålen. Kanskje det er noe genetisk?

3. Hvem er din viktigste samarbeidspartner?

Det er min kone.

4. Hva inspirerer deg?

Jeg blir glad når NRK gjør det godt. Da blir jeg stolt av oss.

5. Hva stresser deg?

Jeg kjenner ubehag hvis jeg går i studio og ikke «kan nok». Jeg innser at dette er et umulig foretak, men sånn er det likevel. Det pleier å gi seg når vi kommer i gang med opptaket og kan leke og improvisere.

6. Tror du det finnes tradisjonelle journalister om 30 år?

Ja, det tror jeg. Men mediene de formidler gjennom er kanskje ikke det vi forstår som tradisjonelle i dag.

7. Hva er ditt favorittprogram utenom ditt eget?

Jeg liker Verdibørsen, PILS på NRK P1 og jeg har glede av Diktafon. Anne Dorte Lunås i NRK P3 har en heldig hånd med dokumentarstoff, og de to typene i «Verdens rikeste land» spiller veldig godt sammen.

8. Fortell om en hendelse som gjorde at du tenkte «jeg har verdens beste jobb»?

Det har vært haugevis av sånne episoder. Det bød seg en anledning til å besøke filosofiprofessor Vigdis Songe Møller sammen med Knut Borge og Studio Sokrates i Athen i 2002. I løpet av en uke lagde vi åtte halvtimer om «Gullalder i filosofi og jazz».

Møller mente vi absolutt burde besøke Delfi og se tempelet der Sokrates ble erklært den viseste av alle menn. Vi leide en sliten Hyundai i Athen og fjertet nordover til Delfi. Hele denne turen sa jeg til meg selv at «dette, Lars, dette er faen meg helt topp!», og sendte en kjærlig tanke hjem til NRK P2 og sjefen som godkjente turen vår.

9. Flaueste radioøyeblikk?

Før påske, for mange år siden, meldte jeg inn et forslag til program om betydningen av sviket i historien om Jesus og korsfestelsen.

Den gangen var det penger til å hyre skuespillere, hvis vi mente vi hadde noe ordentlig å dramatisere til bruk i program. Det mente jeg at jeg hadde: Et utdrag fra Peter Wessel Zapffes lesedrama «Den fortapte sønn».

Dum som jeg var, hadde jeg ikke lest teksten godt nok selv. Jeg så ikke at rollen som Judas var praktisk talt uten replikker i mitt utvalg. Skuespillerne kom og jeg var på vei til produsentplass da han som skulle spille Judas, vinket på meg:

– Har du virkelig hentet meg opp for å lese dette? spurte han.

– Hva er det du skal lese da? spurte jeg (idioten).

– Det er bare ett ord, og det er «Ja!»

– Å faen! Eh. Det må vi jo få gjort noe med.

Så improviserte vi og flyttet fram noen av replikkene Zapffe hadde lagt i munnen på Judas. Det ordnet seg.

Skjerpings, Nilsen!!

10. Hvis du fra øverste hylle kunne valgt en mentor i livet ditt – hvem ville det vært?

Dette er i grunnen det vanskeligste i denne utspørringen, og å velge én er umulig. Men allikevel, én som har vært aktuell de siste seksten årene er jo «The Man», Sokrates selv.

Skjønt hadde jeg fulgt ham den gangen i 399 før Kristus, så hadde de vel gitt meg et giftbeger.

Lars Nilsen

Lars Nilsen trekker frem en tur til Athen, hvor han og Knut Borge lagde «Gullalder i filosofi og jazz», som et av sine beste jobbminner. Der forente de jazzen på 52nd Street i New York på 1930 og 40-tallet med Perikles, Sokrates, Platon og Aristoteles.

Foto: Knut Reidar Andresen / NRK

Hør Studio Sokrates i NRK P2, lørdager kl. 13.30, og når du vil på nett og mobil.