Hopp til innhold

Flygende spagettimonster og sovende uhyrer

Mens Aase Cathrine Myrtveit skal lage et nytt verdiprogram, har andre laget en hel religion. Kanskje blir det plass til noen av hennes favoritter blant konstruerte religioner i Verdibørsens nye ettermiddagsprogram?

Aase Cathrine Myrtveit

Aase Cathrine Myrtveit har blant annet jobbet i NRK-programmene «Ungdommens radioavis» og «Sånn er livet». Nå er hun aktuell med Verdibørsen, som skal sendes mandag til torsdag, klokken 13.

Foto: Knut Reidar Andresen / NRK

1. Hva engasjerer deg mest akkurat nå?

Verdibørsen har i mange år sendt en time i uke og vi har vært to i redaksjonen. Nå skal vi sende fire timer i uka og vi blir seks stykker.

2. Hva inspirerer deg?

– Nye tanker.

3. Hva stresser deg?

– Selvfølgeligheter og rot.

4. Tror du det finnes tradisjonelle journalister om 30 år?

– Tja … ikke helt sikker. Kanskje vi alle går på borgerlønn og skriver dikt?

Verdibørsen

«VERDIBØRSEN»: Aase Cathrine Myrtveit og Ola Njaastad har vært radiopartnere i flere år.

Foto: Ole Kaland / NRK

5. Hva er ditt favorittradioprogram utenom ditt eget?

– «Radioföljetongen» i Sveriges Radio.

6. Hvilke minner har du fra ditt første oppdrag fra NRK?

– Hvor opptatt jeg var av å tre nagrabåndet (båndet til en gammeldags opptaker) riktig. Og hvor utrolig mange kilder, lyder og musikk jeg hadde presset inn på sju minutter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I reportasjeserien Turbotuppene fra 1993 muntrer journalist Aase Cathrine Myrtveit opp folk på gaten i Bergen etter at fotballaget Brann tapte mot Lyn.

«TURBOTUPPENE»: Aase Cathrine Myrtveit jobbet i «Ungdommens radioavis» på begynnelsen av 90-tallet. Da lagde hun blant annet en reportasjeserie kalt «Turbotuppene». Her er hun sammen med kollega Vibeke Røiri.

7. Fortell om en hendelse som gjorde at du tenkte «Jeg har verdens beste jobb»?

– Det tenker jeg ofte når jeg sitter med en kopp messekaffe og skal lytte igjennom et opptak som gikk bra.

8. Flaueste radioøyeblikk?

– Jeg jobbet en kort periode som musikkjournalist. Alt jeg gjorde da var egentlig flaut. Særlig intervjuene. Jeg ante ikke hva jeg skulle spørre om. Det var ingenting jeg lurte på. Selv ikke i møte med artister jeg i grunnen likte godt, som Peter Gabriel.

Og så har jeg vært klar over at lyden ikke ble tatt opp, men fortsatt intervjuet. En gang var jeg helt sikker på at han jeg intervjuet også skjønte det. Det var sangeren i et kjent britisk band og han bare fortsatte å svare. Jeg likte ham i grunnen godt for akkurat det. Og så har jeg brukt fremmedord feil, snakket vas når jeg trodde jeg ikke var på lufta og så videre.

9. Hva var det siste du delte på Facebook?

– Jeg er ikke på Facebook!

10. Hvis du fra øverste hylle kunne valgt en mentor i livet ditt – hvem ville det vært?

– 11-åringer er svært moralske. Det kunne jeg hatt godt av: «bruk redningsvest», «har du sjekket om den sminken er testet på dyr?», «alkohol er gift», «hvorfor skal du fly til London? Det er mye koseligere og miljøvennlig å telte i Marka». Altså velger jeg meg en riktig moralsk 11-åring, selv om det også hadde vært slitsomt.

Mandag til torsdag kan du høre Verdibørsen klokken 13.00–14.00 på NRK P2.

Sånn er livet - Aase Cathrine Myrtveit og Bitgitte Gjestvang

«SÅNN ER LIVET»: Sammen med blant andre Birgitte Gjestvang jobbet Aase Cathrine Myrtveit i «Sånn er livet», som var forløperen til samfunnsmagasinet Ekko.

Foto: Ole Kaland / NRK