Hopp til innhold

Temauken PSYK på NRK3

NRK3 setter fokus på mental helse hos unge gjennom temauken PSYK, 13-19.april 2015.

Jeg er ikke gal

Vi møter Beth i den britiske dokumentarserien 'Jeg er ikke gal' som sendes på NRK3 under temauken PSYK.

Foto: Passion Distribution

- Vi ønsker å synliggjøre ung, mental helse og da er en temauke som PSYK en fin måte å gjøre det på. Gjennom relevant innhold for målgruppen ønsker vi å vise hvordan mange unge har det i dag, sier fungerende kanalsjef i NRK3, Silje Marie Lien.

Hele neste uke, fra 13. til og med 19. april, vil mye av tiden på TV-kanalen bli viet til programmer om unge og deres psykiske helse. Gjennom dokumentarer, serier og filmer vil seerne få ta del i myter, tabuer og stigmaer knyttet til psykiske lidelser blant unge mennesker.

- Dokumentarene vi har satt opp gir et ærlig innblikk i hvordan det er å leve med psykiske lidelser, hvor langt det kan gå, men også hva slags hjelp man kan få. Forhåpentligvis vil det gi økt forståelse for mennesker med psykiske lidelser og at psykisk helse blir mindre tabubelagt, forteller Lien.

Et stort helseproblem
Bakgrunnen for den aller første temauken på NRK3, PSYK, er at psykiske plager og lidelser er et stort helseproblem hos unge i dag.

- I følge Folkehelseinstituttet regner man til enhver tid med at 15-20 prosent av barn og unge mellom 3-18 år har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som angst, depresjon og atferdsproblemer. Derfor er dette viktig å sette fokus på og mange unge vil kunne kjenne seg igjen i tema, enten ved at de selv, venner eller klassekamerater sliter med psykisk helse, forteller Lien.

Med temauken håper kanalsjefen at NRK3 kan bidra til at unge ser at de ikke er alene om å ha slike problemer og at det finnes hjelp å få.

Hovedinnhold:

Flink pike
Norsk dokumentar av og med Solveig Melkeraaen. Solveig har vært vant til å klare alt, helt til det én dag sier stopp. Hun blir innlagt på akuttpsykiatrisk med diagnosen alvorlig depresjon. Elektrosjokkbehandling blir redningen. Solveig får livet sitt tilbake, men "flinkismønstrene" sitter i ryggmargen.

NRK3 mandag 13.04 kl 21:30, torsdag 16.04 kl.20:15

Jeg er ikke gal
Britisk dokumentarserie i 3 deler (Don’t call me crazy)

I Manchester ligger et av Storbritannias største psykiatriske sykehus for tenåringer. Mange av pasientene er innlagt mot sin egen vilje. Er forholdet til andre tenåringer i samme situasjon like viktig som medisinering og terapi for å få det bedre?

NRK3 mandag 13.04 kl 20:45, tirsdag 14.04 kl 20:45, onsdag 15.04 kl 20:45

Inni mitt hode:
Britisk dokumentar (Inside my mind)
Vi ser nærmere på de sosiale, biologiske og psykiske endringene hos en gruppe unge briter som får ulike former for behandling for sine sinnslidelser. Det være seg alt fra spiseforstyrrelser til tvangstanker.

NRK3 onsdag 15.04 kl 19:55

Ung og psykisk syk:

Britisk dokumentar (Diaries of a Broken Mind)

25 modige, unge mennesker forteller hvordan det er å leve med psykiske problemer ved å filme seg selv.

NRK3 fredag 17.04 kl.20:00

Fotballgalskap:

Britisk dokumentar ( Football, mental health and me)

Gjennom fotballspilling i en liga der alle har psykiske lidelser, skal pasientene hjelpes av eksperter til et nytt og bedre liv.

NRK3 søndag 19.04 kl. 20:30

Også filmene som vises denne uken omhandler mennesker som sliter; De gales hus NRK3 tirsdag 14.04 kl. 21:30, Oslo, 31.august NRK3 lørdag 18.04 kl. 21:30 og Babycall NRK3 søndag 19.04 kl.21:30.


Mental helse vil også være et tema på NRKs radiokanaler og nett neste uke. Blant annet vil P3Dokumentaren sende igjen En dropout dropper inn, og NRKP2-programmet Ekko og NRK Ytring vil også ta opp psykisk helse.

Med forbehold om endringer.

For ytterligere informasjon:
Kanalsjef NRK3 (fungerende): Silje Marie Lien , 97525287

pressevakt@nrk.no , tlf 41 42 88 00

NRK Strategi, Kommunikasjon
Marienlyst, 9. april 2015