Hopp til innhold
Info fra NRK

Viten og vilje. Premiere!

Uke 44 NRK1 torsdag 2. november kl. 20:25

Havet fylles av plast, vi sitter oss fordervet, vi stresser døgnet rundt med pc og skjerm og tarmen seiler opp som et uutforsket univers. «Viten og vilje» er et nytt vitenskapsprogram som tar for seg våre daglige frustrasjoner og problemer.

Per Olav Alvestad med bæsjeprøve

Per Olav Alvestad er programleder for den nye vitenskapsserien "Viten og vilje".

Foto: NRK

Hva kan egentlig gjøres med tilsynelatende uløselige problemer? Og hva kan forskerne bidra med?

Programleder for den nye serien er Per Olav Alvestad, som møter mennesker som har utfordringer i det daglige. Han leter etter løsninger og gjør overraskende oppdagelser.

1. episode: Bæsj som medisin

Frisk avføring kan brukes som medisin mot enkelte sykdommer, ikke bare i tarmen, men også mot psykiske lidelser. Men da må man bytte ut sin egen avføring med en annen persons. Et tilsynelatende drastisk tiltak som enkelte er villige til å prøve for å bli friske og få et bedre liv.

2. episode: Plasthavet

Verdens kanskje reineste strand finnes i Hoddevika, der en gjeng surfere plukker og sorterer plast hver eneste dag fordi de elsker havet og bølgene. Også at de små hoppekrepsene nederst i næringskjeden har mikro- plast i tarmen.

3. episode: Sofaen dreper

Stillesitting er livsfarlig. Det er ikke er hard trening som skal til, men jevn aktivitet hele dagen.

4. episode: Døgnrytme i utakt

Døgnrytmen vår er hugd i stein i genene våre, og den overhodet ikke går overens med det døgnåpne samfunnet vi lever i. Noe så enkelt som en telt-tur kan få en skakk døgnrytme på rett kjøl. De som jobber om natta, kjemper likevel en håpløs kamp mot mange hundre tusen års evolusjon.