Hopp til innhold

UXA 2 – Thomas Seltzers Amerika er tilbake

«Amerika, nå er jeg redd. Hvordan skal dette gå?» Slik ble sesong 1 av Thomas Seltzers Amerika avsluttet. 18. oktober er Seltzer tilbake med ny sesong av «UXA» om hans kjære fedreland.

Grafikk med tekst "Thomas Seltzers UXA" foran en skyggebelagt Thomas Seltzer, det amerikanske flagget, et våpen og en fakkel.

Thomas Seltzer drar tilbake til sitt fedreland for å forstå hvorfor håp og drømmer er erstattet med sinne, frykt og mistro for så mange amerikanere.

Grafikk: Knud Kleppe / NRK

Mye har skjedd siden Seltzer forlot USA høsten 2020. Kongressbygningen i Washington D.C. har blitt stormet av rasende Trump-tilhengere og de politiske frontene er steilere enn på lang tid. Abort- og våpenrettigheter, valglover og grunnskolens historiefag er blant tematikken som splitter en hel nasjon. Ikke minst har konspirasjonsteorier fått et solid fotfeste hos et stort antall landsmenn.

«Hva i alle dager har skjedd med mitt fedreland?»

I «UXA» sesong 2 reiser Thomas Seltzer tilbake til sitt fedreland i forkant av det skjebnesvangre mellomvalget som finner sted 8. november i år. Hvorfor er amerikanerne så forbanna, redde og mistroiske, og hva gjør det med landet og menneskene der som han er så glad i?

Thomas Seltzer foran Capitol Hill i Washington D.C.

Kongressbygningen i Washington D.C. var på alle verdens TV-skjermer 6. januar 2021 da den ble stormet av rasende Trump-tilhengere. Stormingen av Capitol Hill anses å være et angrep på selve kjernen av det amerikanske demokratiet og rystet en hel verden.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

På veien treffer vi både hans nære venner og familiemedlemmer, eksperter, konspirasjonsteoretikere og våpenentusiaster. På ulikt vis bidrar et unikt knippe med kilder til å forklare hvorfor amerikanerne nå ser ut til å være mer villige enn noen gang til å ty til våpen og vold mot hverandre.

– Det er veldig mye bedrøvelig med dagens hyperpolariserte USA, men det som plager meg aller mest er det at amerikanere egentlig er enige om det meste. Så hva i alle dager er det som har skjedd med mitt fedreland? sier Thomas Seltzer.

Jesse Hughes og Thomas Seltzer poserer med hjelmer med det amerikanske flagget på hodet.

I episode 1, «Løgnlandet», ser Thomas Seltzer (t.h.) nærmere på amerikanernes hang til å tro på konspirasjonsteorier. Thomas oppsøker sin gode venn Jesse Hughes (t.v.) som er kanskje mest kjent som vokalisten i rockebandet Eagles of Death Metal. Han er også tidligere taleskriver og rådgiver for det republikanske partier i California.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Unikt og brutalt innblikk i de (u)forente stater

Med første sesong av «UXA – Thomas Seltzers Amerika», viste «Trygdekontoret»-programlederen et USA som er ukjent for mange. Gjennom nære møter med familiemedlemmer og et unikt kildenettverk, ga «UXA» norske seere et sårt og ofte brutalt innblikk i det amerikanske samfunnet og hva det vil si å være amerikaner.

Serien ble en stor seersuksess og NRKs mest sette dokumentarserie i 2020. Flere av episodene hadde over 1 million totale seere. «UXA» vant Gullruten for beste dokumentarserie og Thomas Seltzer var nominert til beste programleder samme år.

Sesong 2 består av fire episoder og publiseres i sin helhet i NRK TV tirsdag 18. oktober. NRK1 sender episodene hver tirsdag fra 18. oktober til 8. november kl. 22:00.

James Fife og Thomas Seltzer foran murvegg med skriften "BLACK WALL STREET FOREVER"

I episode 2, "Arvesynden", undersøker Thomas Seltzer (t.h.) hvorvidt og hvordan det amerikanske slaveriet, og borgerkrigen som fulgte, fortsatt preger landet. Han møter blant annet sin gamle kompis James Fife (t.v.) som forteller om livet som svart amerikaner i dagens USA.

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Episodene

Episode 1: Løgnlandet

Konspirasjonsteorier har fått et større fotfeste og preger i dag alle deler av det amerikanske samfunnet. Thomas Seltzer prøver å forstå hvordan og hvorfor, og hva gjør disse ulike virkelighetsoppfatningene med USAs demokratiske prosesser?

Episode 2: Arvesynden

Er den amerikanske borgerkrigen helt og holdent over, eller finnes det fortsatt spor etter slavetiden? Og hva gjør det i så fall det med dagens USA?

Nate Beitler (t.v.) instruerer Thomas Seltzer (t.h.) med et maskingevær i episode 3 "Krigen kommer hjem".

Den erfarne krigsveteranen Nate von Beitler (t.v.) er en av Thomas Seltzers nærmeste venner. Han bor i en bil og prøver å tilpasse seg livet som sivil. Amerikanernes forhold til krig, vold og våpen er tema i episode 3, «Krigen kommer hjem».

Foto: Thomas Søbstad / NRK

Episode 3: Krigen kommer hjem

USA har vært i krig nesten sammenhengende siden 1941. Har dette bidratt til at amerikanerne lettere tyr til våpen og vold når konflikter skal løses?

Episode 4: Det store sviket

Det blir et varmt gjensyn mellom Thomas Seltzer og storebroren Per Michael som åpner opp om hvordan finanskrisa i 2008 nærmest tok knekken på ham.

Thomas Seltzer og hans storebror, Per Michael.

I episode 4, "Det store sviket", får Thomas et etterlengtet gjensyn med sin storebror Per Michael Seltzer. Han er en av mange som mistet hus og hjem under finanskrisa i 2008, ei krise som ga grobunn for et høyrepopulistisk opprør som bare har vokst seg sterkere i senere år.

Foto: Thomas Søbstad / NRK